ZAANDAM - Op zondagmiddag 28 november vindt de feestelijke opening plaats van het vijfde seizoen van 'Mens durf te lezen! De literaire salon van de Zaanstreek' met een programma vol muziek en verhalen over de joodse schrijver Frans Pointl. Een speciale gast is Tinie van Soolingen (1926). In de Tweede Wereldoorlog zat Frans Pointl bij haar in het gezin in Krommenie ondergedoken. 'Mens durf te lezen' begint om 16.00 uur in het Zaantheater.

In 1991 was de toen nog onbekende Frans Pointl (1933-2015) te gast in het televisieprogramma 'Hier is.... Adriaan van Dis' naar aanleiding van zijn prozadebuut De kip die over de soep vloog. Op 55-jarige leeftijd veroverde Pointl de harten van lezend Nederland en werd in één klap een bestsellerauteur. Wat niet veel mensen weten is dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken was bij een gezin in Krommenie. Welke invloed had deze tijd op zijn verdere leven? En welke herinneringen heeft zijn onderduikzusje Tinie van Soolingen aan de jonge Frans?

Te gast: David de Poel, Vic van de Reijt en Tinie van Soolingen
Presentator Hans Kuyper ontvangt auteur David de Poel, die de zeer goed ontvangen biografie over Frans Pointl schreef: De schrijver die over de soep vloog (2019). Ook praat hij met uitgever Vic van de Reijt. Zowel De Poel als Van de Reijt hebben Pointl goed gekend. Een speciale gast is Tinie van Soolingen (1926) uit Wormer. Van eind 1942 tot eind 1944 woonde Pointl bij Tinie, haar broer Kees en vader en moeder in huis. Ook na de oorlog hield zij contact met hem.

Pianist Marcel Worms en zangeres Jeannine la Rose: een bijzondere crossover
Klassieke muziek speelde een belangrijke rol in het leven van Frans Pointl. Zijn moeder was een verdienstelijk pianiste. Pianist Marcel Worms speelt werk van de componisten die het landschap kleurden van zijn jeugd, waaronder Rachmaninoff en Schumann. Speciale aandacht is er voor zijn favoriete pianist Vladimir Horowitz. Gezongen wordt er door Jeannine la Rose uit Purmerend. In 2019 won zij een Musical Award voor Beste Bijrol in The Color Purple. Momenteel is zij te zien in Tina - de musical over Tina Turner . Voor 'Mens durf te lezen!' maakt zij graag een middag vrij!

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door De Schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds.

'Mens durf te lezen' begint om 16.00 uur. Kaarten à € 18,60 (inclusief drankje na afloop en garderobe) kunt u bestellen via www.zaantheater.nl of telefonisch via 075-6555333. De kaartverkoopbalie in het theater is van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.