WORMERVEER - Basisschool de Pionier in Wormerveer gaat met 144 leerlingen mee doen met Schooljudo. De Pionier maakt deel uit van schoolbestuur Zaan Primair. De komende acht weken gaan de zes groepen van de basisschool op de judomat bezig met de waarde vertrouwen. Met steun van IT4Kids is het mogelijk voor de leerlingen van de Pionier om mee te doen met het programma van Schooljudo. Stichting IT4Kids zet zich in voor kinderen waarvoor sport en spel niet vanzelfsprekend is.

In 1882 is judo bedacht als opvoedkundige onderwijsmethodiek door de Japanse pedagoog Jigoro Kano. Hij was ervan overtuigd dat uitoefening van het judo zou leiden tot het worden van een sympathieker mens in een gezonder lichaam. De eeuwenoude filosofie van het judo zoals door Kano is bedacht, heeft Schooljudo omgezet in een moderne methodiek. De filosofie van judo wordt nu verwerkt in een spelvorm om aan de fysieke en sociaal emotionele ontwikkeling van het kind te werken. Daarnaast verbetert ook de groepsdynamiek van de klas.

Door middel van zeven waarden maakt Schooljudo kind en klas krachtig. De waarden van Schooljudo zijn: vertrouwen, samenwerken, respect, beheersing, weerbaarheid, discipline en plezier. Deze waarden staan centraal binnen een doorlopende leerlijn.

Ondanks de aangescherpte maatregelen rondom Covid-19, weerhoud ons dat er niet van om door te gaan. De judolessen worden gegeven met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM.

Entertrainer (judoleraar) ​​ gaat hard aan de slag om de leerlingen de waarde vertrouwen aan te leren. Acht weken lang wordt de gymzaal omgetoverd tot een dojo. Met echte judomatten en judopakken gaan de kinderen een leuke en leerzame tijd tegemoet. Aan het eind van de acht weken krijgen de leerlingen een diploma voor hun harde werk. Ze krijgen dan het diploma voor de waarde: ‘vertrouwen’.

Wil jij meer weten over de judolessen of de waarden van Schooljudo en hoe Schooljudo ingezet kan worden op jouw school? Ga dan naar ​https://schooljudo.nl/​ of neem contact op met Anne Rongen door te mailen naar ​anne@schooljudo.nl​ of bel +31 23 303 68 00.