ZAANDAM - Na 16 jaar op de vertrouwde Schans is De Zaanse Kinderboekenmarkt dit jaar op een nieuwe plek: stadsboerderij Het Darwinpark. Deze prachtige, gigagroene locatie is dit jaar dé plek voor het leukste kinderfestival van de Zaanstreek. Op zondag 26 juni van 11:00 tot 17:00 uur wordt het met meer dan dertig superleuke, gratis doe-dingen en (tweedehands) boekenkraampjes één groot feest.

Traditiegetrouw wordt op de Zaanse Kinderboekenmarkt de Hotze de Roosprijs uitgereikt aan de beste kinderboekenschrijver-debutant. Maar er is meer! Ontmoet je favoriete kinderboekenschrijver in persoon en ga langs alle kraampjes voor meer dan dertig gratis doe-dingen! Van vogelfluitjes verven in de Oekraïense ambacht stijl, tot goudzoeken in de grootste zandbak van de Zaanstreek. Ontroerende liedjes over liefdesbrieven in de oorlogstijd, luisteren naar spannende verhalen tot lekkere hapjes eten en zelf brood bakken. Voor het hele gezin is er genoeg te doen.

Vooraf aan de Zaanse Kinderboekenmarkt kunnen kids aan de slag met de Sjoerd en de Stapelstad kleurplaat. Of de Stapelstad Minecraft Challenge! De kleurplaten liggen verspreid over de hele Zaanstreek en kunnen vooraf worden afgehaald bij stadsboerderij Het Darwinpark. Kinderen kunnen de kleurplaat of Minecraft challenge op de dag zelf inleveren bij de knotsgekke Stapelstad Bouwkeet om kans te maken op een prijsje. De boeken zelf (en natuurlijk héééééél veel andere boeken) zijn te koop met vertalingen erbij in het English, Deutsch, Türk en український.

In de geitenstal wordt op deze dag voorgelezen en ook de stadsdichters zijn van de partij. Naast straatpoëzie kan je op het Fluxus hoofdpodium de hele dag van culturele activiteiten genieten en om 14:30 vindt daar de Hotze de Roos prijsuitreiking plaats. De Zaanse Kinderjury heeft drie finalisten bekend gemaakt: Rico van de Berg, Tijs van Marle en Rico Hop.

Op de stadsboerderij wemelt het die dag ook van de muizen. Sam en Julia van het Muizenhuis komen hoogstpersoonlijk een cursus muizendeurtjes-schilderen-voor-beginners geven. Verder bruist en borrelt het bij het kraampje van het Hemlab van de groene materie. Je kan je handen prachtig, onder het genot van een kopje thee, laten beschilderen met Henna of op de foto met Geronimo of Dino! Ook kom je onderweg spontaan zomaar straattheater tegen; Hadjewat en Karagoz zijn een komisch duo bekend van hun traditionele Turkse poppenspel.

Geen zin om te lopen of heb je een lekke band? Geen nood! De ZKBM Express, onze elektrische kinderboekentrein rijdt op de dag zelf door de wijk rondom stadsboerderij Het Darwinpark om kinderen op te pikken en weer netjes thuis af te leveren. Bij de ingang van het Darwinpark krijgen kinderen een plattegrond waarop alle activiteiten te vinden zijn.

Kom gezellig zondag 26 juni naar de Zaanse Kinderboekenmarkt van 11:00-17:00 uur, dit jaar bij stadsboerderij Het Darwinpark in Zaandam. De toegang en alle activiteiten zijn gratis. Meer info? Kijk op de facebookpagina van De Zaanse Kinderboekenmarkt.