ZAANDAM - Sjoerd en de Stapelstad is een kindervoorleesboek en het debuut van de Zaankanters Barry Menger (42) en Mats Ganzeman (19). Het is het verhaal over het jongetje Sjoerd. Als Sjoerd later groot is wil hij architect worden. Totdat het zover is wil hij vooral spelen met zijn trapauto, de bal en het stoepkrijt. De grote mensen hebben de stad echter helemaal volgebouwd met groene huisjes en veel ruimte om te spelen is er niet. Gelukkig is Sjoerd een slim jongetje. Hij verzint een stapelgek plan, maar of dat zonder brokken gaat?

Het verhaal van Sjoerd zat al jaren in het hoofd van Barry Menger. Het idee ontstond tijdens een interview met Sjoerd Soeters, de fameuze architect die het stadshart van Zaandam een nieuw gezicht gaf. De prachtige schets van het Inntel Hotel op een geel papiertje staat Menger nog goed bij.

Door het coronavirus wordt het idee nu werkelijkheid. Tijdens het verplicht thuiswerken moest Mats Ganzeman, die stage loopt bij het reclame- en designbureau van Menger, ‘aan het werk worden gehouden’. Het virus zorgde tevens voor een tweede stageperiode en dus ‘ruimte om het idee voor het kinderboek letterlijk vorm te geven en het verhaal op papier te zetten.’

‘Zaankanters gaan vast en zeker direct dingen herkennen, dat maakt het extra leuk’ vertelt Ganzeman trots. Het jongste zoontje van Menger speelt ook een rol bij de totstandkoming. Zo bedacht de driejarige Timon de termen ‘schuivers, gravers, duwers en optillers’.

‘Het verhaal gaat feitelijk over doorzetten, volhouden en nooit opgeven’ vertelt Menger. ‘Dat is nu in coronatijd meer dan actueel. En tien jaar terug verklaarden mensen Soeters ook voor gek, maar nu het er staat vinden mensen het prachtig en komen ze vanuit de hele wereld naar het stadshart van Zaandam. Als je ergens echt in gelooft, dan moet je ervoor gaan.’

Stapelstad.nl
Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan de vormgeving van het verhaal. Naar verwachting zijn de eerste boeken eind dit jaar / begin volgend jaar verkrijgbaar. Het boek gaat E 16,95 kosten. Een exemplaar reserveren is nu al mogelijk op www.stapelstad.nl. Voor elke 10 kinderboeken die nu al via deze site gereserveerd worden wordt er ook een exemplaar aan de Voedselbank Zaanstreek gedoneerd. “We hopen dat het boek zo ook terecht komt bij kinderen van wie de ouders minder te besteden hebben”, besluit Menger.
Over Barry en Mats
Barry Menger (42 jaar) is Creative Director en mede-eigenaar van het Zaanse bureau Counter Creatives, pappa van Pepijn en Timon en woonde zelf jarenlang in zo’n groen huisje met een puntdak. Sjoerd & de Stapelstad is Barry’s debuut als kinderboekenschrijver. De illustraties in het boek zijn van illustratietalent Mats Ganzeman (19 jaar).