ZAANDAM - Vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven komen zaterdag 5 maart naar het centrum van Zaandam om flyers te verspreiden met feiten en weetjes over de risico’s van drugs.

De stichting is al meer dan anderhalf jaar in verschillende gemeentes actief aan het flyeren om drugsvoorlichting aan jongeren hoog op de agenda te krijgen. Thema is de slogan van de internationale dag tegen drugsgebruik van vorig jaar: ‘share facts on drugs, save lives’.

Drugs niet normaal
Volgens een woordvoerder van de stichting is het hard nodig dat er in Nederland meer aan preventie wordt gedaan. “We moeten in Nederland af van de cultuur dat drugs erbij horen. Bestaande voorlichting gaat voornamelijk over ‘hoe je drugs veilig kunt nemen’. Wij zijn van mening dat daar nog een stap voor zit: de keuze om al dan niet drugs te gebruiken. Daarom zou je bij jongeren meteen in de brugklas moeten beginnen met goede voorlichting.”

“Verbieden heeft echter geen zin”, is het credo van de stichting. “Maar het is wel belangrijk om jongeren bewust te maken wat drugs is en dat er meer uitleg komt over wat het precies met je lichaam en hersenen doet. Een drug als lachgas bijvoorbeeld, breekt de vitamine B12 in je lichaam af tast je zenuwstelsel aan.”

Stichting Geen Drugs-Wel Leven is bezorgd over de populariteit die het middel nog steeds onder jongeren heeft. Te veel jongeren komen door onwetendheid met allerlei klachten te zitten, tot verlammingsverschijnselen aan toe.

Voorlichting naar Zweeds voorbeeld
Geen Drugs-Wel Leven is een seculiere campagne die gesponsord wordt door de Scientology kerk. De stichting zet zich in voor meer en betere voorlichting over drugs. Nederland zou volgens de stichting een voorbeeld kunnen nemen aan Zweden, waar drugsvoorlichting al ruim 25 jaar verplicht is in het onderwijs. In Zweden is daardoor een kentering ontstaan en kiezen jongeren steeds vaker voor een gezond en drugsvrij leven.

De stichting hoopt dat gemeentes in Nederland dit voorbeeld gaan volgen. “Daar plukken we een generatie later de vruchten van.”