ZAANDAM - Op 26 januari 2024 kwam een diverse coalitie van leiders, beleidsmakers, wetenschappers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties bijeen in Amsterdam om een collectieve verbintenis aan te gaan voor een humaner en effectiever drugsbeleid. De Manifest kwam voort uit de conferentie “Dealing with Drugs - Cities and the quest for regulation” en was door Burgemeester Halsema georganiseerd. Het manifest erkent de mislukkingen van de 'oorlog tegen drugs' en benadrukt de behoefte aan op feiten gebaseerde, gezondheidsgerichte strategieën om de veelzijdige uitdagingen van illegale drugsmarkten aan te pakken.

Het manifest verwerpt punitieve benaderingen en pleit voor beleid gericht op schadebeperking, decriminalisering en gereguleerde drugsmarkten.
Daarnaast beveelt het aan om overheidsmiddelen te heroriënteren naar effectieve preventie, behandeling en schade beperkende diensten.

Stichting Geen Drugs Wel Leven steunt het idee van effectieve preventie al jaren en is hier actief mee bezig. De Stichting is in 2010 opgericht en deelt maandelijks boekjes uit in probleem wijken. De Stichting richt zich op het moment op Zaandam.

De Stichting is opgericht vanuit de Scientology kerk. Komende zaterdag zal zij weer in Zaandam bezig zijn. Recent hebben ze een nieuw boekje gepubliceerd: 11 dingen die je vrienden niet weten over drugs. Ze zijn gemotiveerd door de recente aandacht over dit onderwerp om een trend breuk te veroorzaken in de normalisering van drugs.