ZAANDAM – Van dichtbij zag hij de vernietigende gevolgen van drugsgebruik. Nadat hij zijn beste maatje door gebruik van wiet en cocaïne zóver had zien afzakken dat deze uiteindelijk in de gevangenis belandde, ontstond bij Han Bakker een enorme drive om jongeren te waarschuwen voor de gevolgen van drugs. Als aanvoerder van de stichting Geen Drugs Wel Leven besteed hij nu zijn vrije zaterdagochtend om de straat op te gaan en voorlichtingsboekjes te verspreiden over drugs.

Afgelopen zaterdag was Bakker met zijn team in de wijk Poelenburg in Zaandam waar de stichting voor de derde keer dit jaar een flyer-actie hield. Naast huis aan huis verspreiding werden voorlichtingsboekjes uitgedeeld aan voorbijgangers in het winkelcentrum. Dat leverde veel reacties en persoonlijke verhalen van mensen uit de buurt op.

“Hier wordt regelmatig gedeald”, geeft een man aan. “Als ik op mijn balkonnetje sta dan zie het verderop in de straat gewoon gebeuren.” Een andere man beaamt dat het erg is in de wijk, en dat hij minstens twintig mensen uit zijn klantenkring kent die gebruiken. “Ik vind het verschrikkelijk om te zien, want je ziet ze langzaam achteruitgaan.”

Psychose na drugsgebruik
Een vader vertelt over zijn zoon die na jarenlang drugsgebruik in een psychose terecht kwam, en de laatste zes jaar van zijn leven aan de psychiatrische medicatie zat. “Maar dat is precies dezelfde troep, het heeft hem totaal niet geholpen, eerder nog verder af doen glijden.” Zijn zoon redde het niet en maakte een eind aan zijn leven.

“Dit soort verhalen horen we helaas maar al te vaak”, zegt Bakker. “In de media hoor je hier weinig over, maar in veel gezinnen spelen zich drama’s af rond het gebruik van iemand uit de familie. Als je begint lijkt het allemaal onschuldig, maar is eenmaal de stap naar softdrugs gezet, dan kom je er heel moeilijk weer vanaf. Ook al heb je het eigen gebruik enigszins onder controle, er gaat nog altijd een wereld van geweld en criminaliteit achter schuil. Ook dat houd je in stand door te gebruiken.”

De stichting Geen Drugs Wel Leven is onderdeel van het internationale Drug Free World, dat gesponsord wordt door de Scientology Kerk. Grondlegger L. Ron Hubbard gaf in de jaren zestig al aan dat ‘drugs weleens het grootste probleem in de samenleving zou kunnen worden’. In onze huidige maatschappij zien we dat drugs een behoorlijke ondermijnende invloed kan hebben.

Bakker wil vooral bewustwording creëren en het gesprek op gang brengen. “Ik hoop met onze acties mensen aan het denken te zetten en als dit meehelpt om te voorkomen dat iemand ermee begint, dan is mijn doel bereikt.”

Meer informatie: https://www.geendrugswelleven.nl