ZAANDAM - Afgelopen zaterdagochtend was een groep vrijwilligers van de Stichting Geen Drugs-Wel Leven weer op pad in Zaandam. Het team – dat dit keer de Burgemeestersbuurt bezocht - verspreidt regelmatig en op verschillende locaties boekjes over drugs.


Han Bakker vertegenwoordigt de groep en is zeer gedreven om de boekjes huis aan huis te verspreiden, omdat er volgens hem “feiten in staan die vrijwel niemand weet over drugs”.

Nieuwsgierig geworden vroegen wij hem: wat zouden we dan nog niet weten over drugs?

Bakker: “Wanneer je drugs neemt, dan wordt dat via de bloedbaan in je lichaam verspreid. Omdat de meeste drugs (zoals wiet en marihuana) op oliebasis is, komt het vooral terecht in de vetweefsels van het lichaam. Vandaar dat het zo’n groot effect op je hersenen heeft, want je hersenen bestaan voornamelijk uit vetweefsel.”

Maar dat is toch algemeen bekend?

Bakker: “Ja, dat is niet nieuw. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je lichaam er na gebruik nooit in slaagt om alle drugs weer af te breken, omdat het helemaal verweven is met het eigen vetweefsel. Er zal dus altijd – ook al is het nog zo weinig - een restantje drugs in je vetweefsels achterblijven.

In vergelijking met alcohol – dat na een paar uur uit het lichaam is verdwenen – blijft de THC van marihuana maanden of mogelijk jaren in de vetweefsels van het lichaam achter. Dat is dan ook de reden dat je verslaafd raakt en je lichaam om meer vraagt.”

Buiten een trieste ervaring in zijn directe omgeving die Bakker motiveert om zijn zaterdagochtenden te besteden aan drugspreventie, ziet hij ook dat het een breed maatschappelijk probleem is. “Mijn doel is te voorkomen dat jongeren er mee beginnen. Drugsgebruik houdt een hele keten in stand: van gang-oorlogen in Zuid- en Midden-Amerika, tot drugs gerelateerde criminaliteit in Nederland, afpersing, omkoping, tieners die onder druk geronseld worden, tot verhoogde zorgkosten en psychoses aan toe.”

De nadruk van de stichting Geen Drugs-Wel Leven, die volledig seculier is maar de materialen gesponsord krijgt vanuit de Scientology kerk, ligt vooral op het verstrekken van feitelijke informatie over drugs. Door het verspreiden van feitelijke informatie kan iemand zelf een verantwoorde keuze maken om wel of niet drugs te gebruiken.

Via de stichting zijn boekjes te verkrijgen over de meest gangbare drugs als marihuana, XTC, cocaïne, LSD en inhaleermiddelen. Maar ook over de effecten van alcohol, pijnstillers, psychiatrische medicatie en Ritalin.

Afgelopen zaterdag werden huis aan huis in Zaandam 3350 boekjes verspreid. Meer informatie over de stichting en om boekjes te bestellen: www.nl.drugfreeworld.org