WORMERVEER - Te midden van een bonte verzameling groen in de Belgischestraat, bestudeert Jolanda samen met haar medebewoners de diverse plantensoorten, variërend van rododendrons tot olijfbomen. Bij een kraam met kleine plantjes blijft Jolanda staan en neemt ze twee felgekleurde fuchsia’s in haar hand. "Ik ben druk bezig om mijn tuintje weer groen te maken", zegt ze terwijl ze haar nieuwe aanwinsten bekijkt.

Jolanda, een bewoonster van de Belgischestraat in Zaandam, nam afgelopen weekend deel aan de plantjesmarkt in haar buurt. Ze woont hier al 14 jaar en is blij om weer terug te zijn in haar vertrouwde straat. De woningen in de Belgischestraat ondergingen recentelijk een renovatie uitgevoerd door Van Lith Bouw uit Beverwijk. Om de oplevering van het project te vieren organiseerde woningcorporatie Parteon gezamenlijk met aannemer Van Lith Bouw een feestelijke plantjesmarkt. De plantjes werden verzorgd door Bas Bloem.

Een groene herstart voor de kale tuinen
Met waardebonnen van Parteon en Van Lith konden bewoners plantjes uitkiezen om hun (nu nog) kale tuinen op te fleuren. Waarom deze tuinen kaal zijn? De ingrijpende renovatiewerkzaamheden vereiste het weghalen van het groen. Tijdens de werkzaamheden woonden de bewoners tijdelijk ergens anders, om vervolgens terug te keren naar hun vernieuwde woningen. Als alternatief mochten bewoners ook in hun tijdelijke onderkomen blijven wonen.

Historische charme gecombineerd met moderne duurzaamheid
De staat van onderhoud van de sociale woningen liet veel te wensen over en het was hoog tijd voor een grondige opknapbeurt. De 30 woningen ondergingen een renovatie van hoog niveau, wat betekent dat ze nu minimaal energielabel A+ hebben. Bovendien zijn ze uitgerust met moderne voorzieningen, zoals vloerverwarming en een tweede toilet. De woningen stralen charme uit en worden zowel door Parteon als de gemeente Zaanstad hoog gewaardeerd op het gebied van cultuurhistorie. Daarom behouden we deze woningen. Ze vertellen een verhaal uit het verleden, maar zijn nu ook klaar voor een duurzame toekomst.

Buurtbewoners verenigd door groen
Met de plantjesmarkt wordt het belang van groen in de buurt benadrukt. "Ik hoop dat de straat groen en mooi blijft", zegt Jolanda terwijl ze de laatste plantjes naar haar tuin brengt. "Mijn moeder heeft hier vroeger ook gewoond, en destijds was de straat prachtig groen. Nu is het onze beurt om deze straat te laten bloeien."