ZAANDAM - Op zaterdag 13 april om 20.00 uur treden mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters op in de Vermaning, Westzijde 80 in Zaandam. Zij brengen een Russisch liedprogramma met muziek van Nicolai Medtner en Sergei Rachmaninoff. Al wat Russisch is roept in deze tijd vraagtekens op. Wij denken dat het belangrijk is om Russische cultuur te onderscheiden van dat wat de Russische staat doet.

De emotionele achtergrond van veel Russische muziek wordt gevormd door een diepe melancholie, een grote ruimdenkendheid en een mateloze vrijheidsdrang. Je zou het Russische volk meer van vooral die laatste twee toewensen.

De muziek van Medtner, tijdgenoot en vriend van Rachmaninoff, werd door die laatste hoger aangeslagen dan zijn eigen muziek, maar is lange tijd vergeten. In Nederland hebben verschillende musici hem herontdekt. Eén van hen is Ekaterina Levental, bekend en geliefd door haar autobiografische voorstellingen over haar vlucht als kind uit Oost Europa. Zij heeft samen met Frank Peters vele van Medtner's liederen uitgevoerd en opgenomen. Voor een van de cd's ontving zij een belangrijke Russische(!) prijs voor de beste opname van Russische kamermuziek.

Za. 13 april 20.00, Vermaning Zaandam: Ekaterina Levental zingt Medtner en Rachmaninoff.

Reserveringen en info: www.nieuwehuysconcerten.nl