ZAANDAM - Tijdens een ludieke protestactie van medewerkers van drogisterijketen Etos zijn vanmiddag drie kliko's vol met houtsnippers geleegd voor de deur bij het moederbedrijf, Ahold-Delhaize. De honderd distributiecentrum-medewerkers staken al acht dagen voor structureel vijf procent meer salaris.


De ludieke protestactie had een duidelijke boodschap. Op de kliko's prijkte de stickers met de tekst 'Hou die kruimels zelf maar Etos'.

"Dit is dag acht en we moeten nu tot het uiterste gaan", zegt logistiek medewerker Peter, die met zijn collega's in touringcarbussen van Etos in Beverwijk naar Zaandam toog. "We worden echt al jaren achtergesteld. Alles wordt duurder en wij vinden - nee, we eisen - een goede en structurele loonsverhoging van vijf procent. Die kruimels mogen ze houden, wij willen dat ze de taart eerlijk gaan verdelen."

Volgens de stakers zijn er deze week ook zeker vier collega's vanwege de druk weer aan het werk gegaan.

Etos-woordvoerster Anoesjka Aspeslagh vertelt voor de camera dat ze de vakbond vandaag hebben uitgenodigd om de onderhandelingen te hervatten. "Als het aan ons ligt zitten we straks nog aan tafel. We hopen dat de FNV daar gebruikt van maakt", vertelt ze aan NH Nieuws. "En ja, er is ruimte om te onderhandelen."

Toch wilde onderhandelaar van de FNV, Ali Aklakouch, daar niet direct op ingaan. "We horen graag wat ze te bieden hebben", antwoordde hij. "De tijd van koffieleuten is nu echt voorbij. Als ze iets concreets te bieden hebben dan kunnen we vandaag nog overeenstemming bereiken. Deze mensen staan niet voor hun lol buiten. Zij willen ook graag aan het werk."

Door de stakingen, die vorige week begonnen, zijn de schappen in de Etos-winkels behoorlijk leeg en hebben de winkels limieten voor het bijbestellen van producten. Om lege schappen te voorkomen, zette het Ahold-concern medewerkers in vanuit onder andere het distributiecentrum van Albert Heijn.