AMSTERDAM - Amsterdam is een diverse, tolerante en inclusieve stad, waar je mag zijn wie je bent. Dat de vrijheid om jezelf te zijn niet vanzelfsprekend is, en dat we daarvoor moeten blijven strijden, is iets waar we elk jaar bij stil staan tijdens de Pride Amsterdam. De Pride is een evenement dat onlosmakelijk bij een stad als Amsterdam hoort. Op 1 juni heeft de burgemeester hiervoor de vergunning verleend aan stichting Amsterdam Gay Pride. De Pride vindt dit jaar plaats van 29 juli tot en met 6 augustus.

Het thema van dit jaar is: 'This is my Pride’. Of je nu LHBTI bent of niet: vrijheid om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt, gaat ons allemaal aan. We zijn er trots op dat dit evenement - voor de 22ste keer - in onze stad kan plaatsvinden. Uit een waarderingsonderzoek, uitgevoerd tijdens de EuroPride 2016, blijkt dat het evenement van bezoekers een 8,4 als rapportcijfer krijgt en van bewoners van Amsterdam zelfs een 8,9. Een mooi resultaat, dat aangeeft dat Amsterdammers trots zijn op hun Pride.

Aanpassingen evenement

Naar aanleiding van de aanbevelingen uit de evaluatie van de EuroPride 2016 zijn voor de komende Pride een aantal aanpassingen gedaan:

  • De route van de botenparade wordt dit jaar omgedraaid en loopt van oost naar west, in plaats van west naar oost. Dit levert een aantal voordelen op, waaronder meer ruimte voor de start van de botenparade in het Oosterdok en de mogelijkheid om de overlast die na afloop van de botenparade wordt ervaren beter aan te pakken. De Prinsengracht wordt na de laatste boot bij de Amstel afgesloten voor pleziervaart, zodat na de stoet geen bootjes kunnen aansluiten.
  • De geluidsnormen voor evenementen zijn naar beneden bijgesteld, om de overlast voor omwonenden te beperken. In de vergunning staat dat op locaties een maximum geldt van 95 dB(C) op de gevel.
  • De Dam wordt net als vorig jaar een evenementenlocatie. Daarmee brengen we de Pride naar het hart van de stad en wordt de zichtbaarheid nog verder vergroot. Dit betekent dat vier feestlocaties worden geschrapt: Stopera, Rembrandtplein, Amstel 54 en Amstel 178. Hiermee wordt de druk op en rond het Rembrandtplein verminderd, waardoor de verwachte drukte ook beter over de stad wordt verspreid.

Schoonmaak en handhaving

Tijdens de Pride Amsterdam wordt net als vorig jaar extra inzet gepleegd op het voorkomen van (zwerf)afval, schoonmaak en handhaving op geluid en wildplassen.

Programma

De Pride Amsterdam vindt plaats van 29 juli t/m 6 augustus. Gedurende deze negen dagen staat Amsterdam geheel in het teken van de Pride en zijn er onder andere evenementen, congressen en bijeenkomsten rondom LHBTI in de stad. De botenparade is dit jaar op 5 augustus. Kijk voor meer informatie op www.pride.amsterdam