ZAANDAM - In het diepste geheim werden het afgelopen half jaar in de Loads in Krommenie bijna 50.000 mozaïeksteentjes in ruim zeshonderd uur op een Social Sofa geplakt, door maar liefst twintig vrijwilligers. Zelfs burgemeester Hamming van Zaanstad droeg zijn steentje bij. De Social Sofa werd gemaakt in opdracht van Vereniging Zaans Erfgoed in het kader van hun zestigjarig bestaan en om afscheid te nemen van grondleggers Joop Knijnenberg en Henk Bouman (beiden zesentachtig jaar) . Op zaterdag 30 oktober is de Social Sofa onthuld in de Zaanbocht in Wormerveer. Het was een grote verrassing voor Joop en Henk. De verrassing was compleet toen ze zagen dat hun portretten op de achterkant van de sofa gemozaïekt zijn!

Social Sofa Zaanstad’ is een initiatief van het Zaantheater
Social Sofa is een landelijk project dat het Zaantheater tijdens de beperkende coronamaatregelen in 2020 naar Zaanstad heeft gehaald om mensen bij elkaar te brengen. Een Social Sofa is een betonnen bank die uit naam van een bedrijf of instelling door een team vrijwilligers wordt ingelegd met mozaïek. De sofa’s worden geplaatst in de buitenruimte waar mensen zich uitgenodigd voelen om te gaan zitten op deze vrolijke kunstwerken en een praatje met elkaar te maken. Daarbij heeft het maakproces een sociale meerwaarde voor de deelnemers. Ook Burgemeester Hamming is erg enthousiast over het project: “Ik hoop dat we er in Zaanstad in slagen om duizend bankjes te realiseren, duizend plekken waar mensen elkaar ontmoeten en mensen elkaar spreken.”

Nederlands leren
De bank voor Vereniging Zaans Erfgoed was het derde project van ‘Social Sofa Zaanstad’. De portretten van Joop en Henk werden gelegd door nieuwkomer Mohammad uit Syrië en door vrijwilliger Angelique uit Oostzaan. Met zijn vijfentwintig jaar ervaring bracht Mohammad aan Angelique de fijne kneepjes van het mozaïeken bij. Ondertussen leerde zij hem Nederlands. De ervaring leert: mozaïek een sofa samen en je maakt vrienden voor het leven!

Wilt u graag meedoen en uw steentje bijdragen aan dit sociale project van het Zaantheater? Half november wordt gestart met het mozaïeken van de vierde bank in Zaanstad en er is altijd ruimte voor meer banken. ‘Social Sofa Zaanstad’ is te volgen op de Facebookpagina ‘Social Sofa Zaanstad’ en op Instagram onder dezelfde naam. Wilt u in een vrijwilligersteam meewerken of als opdrachtgever een Social Sofa tot stand laten komen? Mail dan naar socialsofa@zaantheater.nl.