KROMMENIE - Hoog bezoek in Laag-Holland: Professor Mr. Pieter van Vollenhoven, ambassadeur van de Stelling van Amsterdam, opent het gerestaureerde en herbestemde Fort K’IJK bij Krommeniedijk.

Het fort is onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam. Hij onthulde de gevelbanieren van het fortgebouw.

Na zeven jaar voorbereiding en anderhalf jaar restauratie, begint het Fort bij Krommeniedijk een tweede leven. Fort K’IJK bevat niet alleen een bezoekerscentrum, maar ook duurzame woon- en trainfaciliteiten voor autistische jongvolwassenen. Gedeputeerde Joke Geldhof, verantwoordelijk voor de Stelling van Amsterdam, is tevreden met wat er is bereikt met het gerestaureerde fort. “Ik ben trots op Fort K’IJK. Het is het eerste fort in Nederland met een zorgfunctie, en dat maakt het extra bijzonder! Samen hebben wij dit herbestemmingsproces tot een mooi resultaat gebracht. Dit fort is een uniek voorbeeld van een waardevolle herbestemming met een goede balans tussen recreatie, natuur en een gloednieuwe zorgfunctie voor jong volwassenen.”

Fort K’IJK is mogelijk gemaakt door een samenwerking van de provincie Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Stadsherstel Amsterdam en De Heeren van Zorg. In het bezoekerscentrum krijgen bezoekers informatie over de natuur en het strategische landschap van de Stelling van Amsterdam Een voormalige fortwachterswoning is gerestaureerd naar ontwerp van de bekende architect Piet Hein Eek.

Woon- en trainlocatie

Na de omvangrijke restauratie door Stadsherstel Amsterdam biedt het fortgebouw vanaf begin oktober woon- en werkplek aan jongvolwassenen met autisme. De Heeren van Zorg begeleidt hen daarbij naar zelfstandigheid.

Bezoekerscentrum Fort K’IJK

In het bezoekerscentrum Fort K’IJK zien bezoekers hoe de Stelling van Amsterdam eerst de mens en later het landschap beschermde. Het centrum is vanaf 11 oktober 2017 tot en met april 2018 te bezoeken op woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 14.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.fortkijk.nl.

Fort bij Krommediedijk

De Stelling van Amsterdam is aangelegd tussen 1880 en 1914 en bestaat uit 46 forten en batterijen en diverse dijken en sluizen. 20 jaar geleden werd de Stelling van Amsterdam UNESCO Werelderfgoed. Het fort bij Krommeniedijk verdedigde de Lagendijk tussen Uitgeest en Krommenie en de bevaarbare waterloop Krommenie. In 1903 is het fort gereed en vrijwel volledig zelfvoorzienend. Die zelfvoorzienendheid is met de restauratie in ere hersteld Het fort kan nu door duurzame technieken 80% van de eigen energiebehoefte opwekken. Regenwater wordt gebruikt voor doorspoeling van de toiletten, energie wordt opgewekt met zonnepanelen.

Meer informatie

Naast Fort K’IJK zijn diverse forten van de Stelling van Amsterdam opengesteld voor bezoekers. Meer informatie is te vinden op de website van de Stelling van Amsterdam.