WORMERVEER - Op het 'Meneba'-terrein aan de Zaan in Wormerveer moeten 550 woningen komen en ruimte voor kantoren en horeca. Projectontwikkelaar Waterland Real Estate gaat kijken welke plannen mogelijk zijn. De iconische meelsilo's blijven staan maar krijgen een andere bestemming.

De gemeente Zaanstad en de projectontwikkelaar hebben afgesproken samen op te trekken om het Meneba-terrein aan de Zaan nieuw leven in te blazen. Onder de naam 'Graanstad' denken de samenwerkende partijen aan een flinke woonwijk maar ook aan 13.000 m2 voorzieningen zoals horeca en mogelijk een hotel.

Onke plek
“Dit is weer typisch zo’n onke plek, zo’n plek die prachtig is, maar waar veel te weinig Zaankanters van kunnen genieten”, zegt de Zaanse wethouder Gerard Ram. “Als ik me voorstel hoe hier over een paar jaar een woon-werkwijk kan staan die Zaanstad weer mooier maakt, dan wordt ik daar erg enthousiast van."

Plannen
De fabriek wordt nog tot het eind van het jaar beperkt gebruikt maar zal straks grotendeels verdwijnen. Over een paar maanden moet duidelijk worden wat er mogelijk is op het terrein en welke gebouwen blijven staan. Dan moet ook blijken of het plan voldoet aan de eisen van de gemeente.

Woningbouw
Het plan past in het beleid van de gemeente om oude industriegebieden nieuw leven in te blazen. Oude pakhuizen aan de Zaan krijgen een tweede leven als kantoor of woongebouw en waar mogelijk aangevuld met nieuwe woningen. Zaanstad wil de komende jaren duizenden woningen bijbouwen.