ZAANDAM - Het watersportseizoen is begonnen en Optimist on Tour is weer onderweg door heel Nederland! Van 23 t/m 26 juni meert dé rondreizende watersportactiviteit van Nederland voor het vijfde keer aan op de Zaanse Schans! Kinderen van 8 t/m 12 jaar, met minimaal zwemdiploma A, kunnen twee dagen lang naar hartenlust gratis kanovaren, suppen of zeilen. Daarnaast kunnen ze als echte waterprofessors proefjes doen in het Optimist on Tour Waterlaboratorium.

Samenwerking
Optimist on Tour Zaanse Schans is een initiatief van de gemeente Zaanstad, Stichting Stad aan de Zaan en het Watersportverbond. Op schooldagen doen klassen (groep 6 t/m 8) van dertien basisscholen uit de buurt mee aan het twee uur durende programma van Optimist on Tour.

Voorafgaand aan Optimist on Tour krijgen de basisschoolkinderen een (online) spreekbeurt in de klas. Tijdens deze les leren zij alvast iets over de boot, plank of kano en over wat je aan moet als je het water op gaat. Daarnaast leren zij de beginselen van waterbeheer, worden ze bewust gemaakt van het effect van plastic in het water en leren zij over watersporten en werken in een team.

23 t/m 25 juni gaan deze kinderen naar de Zaanse Schans om de theorie in praktijk te brengen. Daar krijgen zij les van instructeurs van het Watersportverbond in zeilen, suppen en kanovaren.

Na schooltijd inschrijving voor iedereen!
Na schooltijd, op woensdag van 14.00 uur tot 18.00 uur, donderdag en vrijdag van 15.00-18.00 uur en op zaterdag van 09.30 – 17.30 uur, kunnen kinderen zich samen met hun vriendjes en vriendinnetjes kosteloos inschrijven voor Optimist on Tour. Om zeker te zijn van een plek kan dat het beste via optimistontour.nl, maar aanmelden op locatie kan ook. Eerst krijgen kinderen een theorieles op de kant, om vervolgens zelf aan het roer te zitten van een Optimist, in een kano of op een SUP. Een uur lang plezier op het water is gegarandeerd!

Professor in het Waterlab

Op de Zaanse Schans gaat het straks over meer dan alleen watersporten. In het waterlaboratorium op de wal veranderen de kinderen in heuse professoren met witte jassen en veiligheidsbrillen om allerlei proefjes met water te doen. Waarom blijven ijzeren punaises drijven op het water? En hoe zuiver je water zodat je het kan drinken? Ook leren ze hoe waterstof wordt gemaakt.

Karin Hoorn, Stad aan de Zaan: Dit jaar wordt niet alleen het vijfde jaar dat Optimist on Tour aanmeert op de Zaanse Schans, maar we zijn inmiddels zo bekend, dat scholen uit de omgeving zich al melden voordat we een datum hebben gepubliceerd. Het leeft enorm in de omgeving, waar juist watersport bij veel kinderen niet vanaf de familie wordt meegegeven.’

Optimist on Tour en corona
Optimist on Tour wordt volledig volgens de richtlijnen van het RIVM en volgens de maatregelen van de Rijksoverheid uitgevoerd. Kijk hier voor het coronaprotocol die wij hanteren.