ZAANDAM - Elke zomer staan er wel wat onderhoudsklussen op de agenda van het Zaantheater, maar deze zomer wordt het reguliere groot onderhoud gecombineerd met een fikse opknapbeurt. Half oktober gaan de deuren weer open voor het publiek, dat kan rekenen op een opgefrist theater.


Het theater is inmiddels 25 jaar oud, dat betekent de nodige slijtage. Het gebouw is groot en wordt intensief gebruikt, daarom kan het groot onderhoud niet in een keer worden uitgevoerd. Elke zomer staat er wel iets van groot onderhoud op de agenda. Maar nu is het tijd om grondig groot onderhoud te plegen aan het gebouw en bepaalde technische installaties. “In 25 jaar zijn de technische mogelijkheden natuurlijk behoorlijk veranderd, dat geldt ook voor de Arbo-eisen”, aldus directeur Angelique Finkers.

Zichtbare veranderingen
Niet alle veranderingen zullen zichtbaar zijn voor het publiek. Wat dan wel? “De typische, rode theatergordijnen worden vervangen. Die zijn na 25 jaar zodanig versleten dat ze op zijn.” Ook krijgen de foyers een ander uiterlijk, dankzij nieuwe, modulaire bankjes en vernieuwde buffetten. De inhoud van de buffetten is 25 jaar oud en aan vervanging toe. Daarnaast zijn de buffetten nu rond van vorm, dat werkt niet prettig voor de horecamedewerkers. Ook wordt de boel zo ingericht dat deze medewerkers makkelijker toegang hebben tot alle spullen waar ze bij moeten kunnen.

Rondleidingen met blik achter de schermen
Op vrijdag 13 oktober wordt de opening van het nieuwe theaterseizoen in een opgefrist gebouw gevierd met speciale rondleidingen voor het publiek. Geïnteresseerden krijgen dan een unieke blik voor én achter de schermen van het theater, en komt op plekken waar men normaal niet komt. Het wordt een theatrale rondleiding met verrassende dans- en muziekperformances, waarbij kunst centraal staat. Beeldend kunstenaar Rob Cerneüs jr. maakte in 2013 speciaal voor het Zaantheater de sculptuur De Poort der Verbeelding, en onthult tijdens de seizoensopening een nieuw, daarbij behorend kunstwerk. In de muziek- en dansperformances tijdens de rondleidingen komt het werk van Cerneüs jr. tot leven. Ook zullen de mooiste werken uit zijn oeuvre te zien zijn in een tentoonstelling die vanaf de seizoensopening tot begin januari te zien is.


Kaarten voor de Seizoensopening met kunstrondleiding kosten EUR 5,- en zijn te koop via zaantheater.nl