ZAANDAM - In Sjoerd en de Stapelstad vormen de bekende groene huisjes uit de Zaanstreek het decor van een verhaal waarin hoofdpersonage Sjoerd een stapelgek plan bedenkt om te kunnen spelen. Het voorlees- en zoekboek zag in 2020 het daglicht en bevat allerlei leuke extra's voor kinderen waaronder een Stapellied, kleur- en bouwplaten en nu ook een meeluisterboek. Deze is ingesproken door Drukwerk zanger Harry Slinger, die ook een getekende figurant is in het prentenboek. Hiermee hoopt auteur Barry Menger het nog leuker te maken voor ouders om voor te lezen.

In de tweede druk van het boek zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo kunnen kinderen hun naam in het boek schrijven, is de hardcover voorzien van een nieuw glimmend design en zijn de pagina's in het boek iets minder donker. Zelfs met al deze verbeteringen is de prijs van het boek omlaag gegaan. Barry Menger, auteur van Sjoerd en de Stapelstad: "Ondanks dat wij vonden dat we deze kleine verbeteringen moesten doorvoeren, hebben we alleen maar positieve reacties ontvangen op het prentenboek. De 5 sterren op bol.com en dat we na een jaar alweer naar de tweede druk gaan, zijn daar een bevestiging van."

Menger vertelt: "Het was geweldig om met Harry te werken. Hij vertelt het verhaal met zoveel passie en verbeeldingskracht, waardoor het verhaal helemaal tot leven komt. Voorlezen is zó belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen. We hopen met het luisterboek en alle andere extra's het voorlezen nog leuker te maken voor ouders en kids."

Daar is Harry Slinger het mee eens. Slinger: "Vroeger zei mijn vrouw altijd dat ik niet kon voorlezen. Ik verzon altijd allerlei nieuwe verhalen om het echte verhaal heen, waardoor het echt van de hak op de tak ging. Maar hiermee hoop ik toch bewezen te hebben een voorlees talent te zijn! Ik vond het altijd al leuk om voor te lezen en hoop nu dit enthousiasme over te brengen op anderen."

Ook nieuw bij de tweede druk is de kortingsbon voor een overnachting in het Inntel Hotel, oftewel de 'echte' Stapelstad in Zaandam. "We kregen bij het bezoeken van scholen vaak de vraag of de stapelstad echt was en of je er dus heen kon", vertelt Menger. "Daarop hebben we contact gezocht met Zaans.nl en het Inntel Hotel en samen met hen deze leuke kortingsactie bedacht."

Oekraïense vertaling

Bij een tweede druk is er natuurlijk altijd wat overlap met de eerste druk. In dit geval gaat het om 100 tot 150 boeken, die gedoneerd worden aan Oekraïense vluchtelingen. Speciaal daarvoor is een vertaalboekje in het Oekraïens gemaakt, zoals eerder ook gemaakt is in het Engels, Duits en Turks. Zo kunnen ouders het verhaal van Sjoerd in hun eigen taal aan hun kinderen voorlezen. Menger: "Ik hoop dat ze hiermee, al is het maar heel even, de oorlog kunnen vergeten en dat ze zich hierdoor nog meer thuis voelen in Nederland."

De tweede druk en het luisterboek van het prentenboek Sjoerd en de Stapelstad is vanaf 25 maart te beluisteren op www.stapelstad.nl.


Over Sjoerd en de Stapelstad

Sjoerd en de Stapelstad is een stapelgek verhaal over doorzetten, volhouden en nooit opgeven. Met stoere bouwers, gravers, schuivers, tillers en vegers. Voor kinderen in de leeftijd van 2 t/m 8 jaar. Het leukste prentenboek van de Zaanstreek heeft een harde kaft en 48 pagina's met prachtige illustraties en is ook een draai- en zoekboek. Het is vertaald in het Duits, Engels, Turks en Oekraïens en geschreven door Barry Menger (44 jaar), Creative Director en mede-eigenaar van het Zaanse branding- en designbureau Counter Creatives. Sjoerd & de Stapelstad is Barry's debuut als kinderboekenschrijver. De illustraties in het boek zijn van het jonge illustratie talent Mats Ganzeman (21 jaar). Voor meer informatie en alle extra's, kijk op: https://www.stapelstad.nl.