ZAANDAM - Gisteravond vierden ruim 300 vrijwilligers het vrijwilligersfeest in Proeverij de Koekfabriek in Zaandam. Georganiseerd door Zaankantersvoorelkaar in samenwerking met de gemeente Zaanstad. Dit jaarlijks terugkerende feest is er speciaal om de Zaanse vrijwilligers in de spotlights te zetten. Ook reikte wethouder Rita Noordzij via loting 10 bonnen van 500 euro uit.

Burgemeester Jan Hamming bedankte de vrijwilligers en vertelde dat hij Zaankanters heeft leren kennen als hard werkend, recht voor zijn raap en met een groot hart. Ook wethouder Rita Noordzij kwam aan het woord en sprak warme en bemoedigende woorden uit over de vele initiatieven van alle vrijwilligers. Rita Noordzij: “De vele vrijwilligers die ik de afgelopen jaren mocht ontmoeten, hebben allen iets gemeen. De enorme betrokkenheid en gedrevenheid om te helpen en er voor de medemens of – dier te zijn. Ik vind het heel bijzonder hoeveel inzet deze vrijwilligers in Zaanstad dagelijks plegen.”

Vermaak voor jong en oud en mooie prijzen
DJ’s verzorgden sfeervolle muziek en in een Polaroid-fotohoek konden de feestvierders foto’s laten maken. Tussen het dansen door konden bezoekers poffertjes eten bij de poffertjeskraam. Funda Müjde praatte met veel enthousiasme de gehele avond aan elkaar. Wethouder Rita Noordzij draaide gedurende de avond aan het rad en reikte via loting 10 prijzen van 500 euro uit. De winnaars zijn de vrijwilligers van: Het Pennemes, Buurthuis de Kolk, Oostergouw, Wereldwinkel, Voedselbank, Westzaanse Gemeenschap, Sociaal Wijkteam Rosmolenwijk, Zwemvereniging de Zaan, Buurtcentrum A3 en het Zaans Medisch Centrum.

Rita Noordzij: “Het vrijwilligersfeest is het moment om stil te staan bij de tomeloze inzet van alle vrijwilligers. Wij zijn blij dat we een deel van de vrijwilligers die Zaanstad rijk is, op deze manier konden bedanken. Zaanstad waardeert haar vrijwilligers enorm en dat is zeker niet in geld uit te drukken. Ondanks dat verloten we een keer per jaar 5.000 euro voor het vele werk. Dit bedrag is door de raad beschikbaar gesteld. Ik ben trots dat er in onze mooie stad zoveel betrokkenheid is van de inwoners.”

Wijkwaardering
Naast het jaarlijkse vrijwilligersfeest, waarderen Zaankantersvoorelkaar en gemeente Zaanstad, vrijwilligers met de zogenaamde wijkwaardering. Jaarlijks worden zo’n 60 personen of groepen door de wijkmanagers of een medewerker van Zaankantersvoorelkaar in het zonnetje gezet. Met lovende woorden, een bos bloemen en het unieke blik (gevuld met lekkers) van waardering.