ZAANDAM - Om automobilisten te stimuleren de auto te laten staan en de fiets te nemen tijdens de vernieuwing van de Zaanbrug, heeft de provincie Noord-Holland een speciale fietsapp geïntroduceerd.


Met de app kunnen fietsers met elke gefietste kilometer sparen voor een goed doel bij hen in de buurt. Binnen 2 maanden is het eerste goede doel behaald. Deelnemende fietsers hebben samen € 2500 bij elkaar gefietst voor kinderboerderij ’t Weidje in Wormer.

De Zaan oversteken, werken aan je gezondheid èn geld bij elkaar sparen voor een goed doel? Dit kan met de Ring-Ring fietsapp. Voor iedere gefietste kilometer rondom de Zaanbrug doneren de provincie Noord-Holland, de gemeente Wormerland en de gemeente Zaanstad geld aan 2 goede doelen. Inmiddels is de donatie voor het eerste goede doel, kinderboerderij ’t Weidje in Wormer, gehaald. Het bedrag van € 2500 is door 158 fietsers bij elkaar gefietst. Hiervoor hebben zij in de periode tussen 17 juli en 12 augustus in totaal 1800 fietsritten gemaakt en samen 7500 kilometer gefietst. Wethouder Rolf van Wanrooij van gemeente Wormerland overhandigde op 22 september officieel de waarde cheque aan de Ton Mol, voorzitter van stichting ‘t Weidje. Volgens Mol komt de cheque goed van pas: "We willen een educatiecentrum maken van de ontmoetingsruimte, een nieuwe schuilstal voor de pony’s en het vervangen van de brug die prominent aanwezig is op het terrein.”

Fietsen voor een goed doel

Na het behalen van het eerste doel, kunnen deelnemende fietsers verder fietsen voor het volgende doel: het Wilhelminapark in Wormerveer. Iedereen die rondom de Zaanbrug fietst kan meedoen met de fietsactie. Hiervoor kan de gratis app van Ring-Ring gedownload worden via de App-store of Google Play (de RingRing app ‘Over de Zaan’). De app telt automatisch de gefietste kilometers van iedereen die met de app fietst.

Vervanging Zaanbrug

De Zaanbrug wordt vervangen door een nieuwe ophaalbrug, die voldoet aan de technische eisen van deze tijd. De brug krijgt een bredere en hogere doorvaart. Hierdoor kunnen schepen makkelijker de brug passeren en hoeft de brug minder vaak en minder lang open. De nieuwe Zaanbrug biedt bovendien meer ruimte aan fietsers en voetgangers wat de veiligheid ten goede komt. Tijdens de bouw van de Zaanbrug kan al het verkeer (behalve vrachtverkeer) gebruik maken van de tijdelijke brug tussen de Lassiestraat in Wormer en de Zaanweg in Wormerveer (ter hoogte van Stelling Wonen).

Samenwerking

De vernieuwing van de Zaanbrug is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland met de gemeenten Wormerland en Zaanstad. De werkzaamheden worden door de aannemerscombinatie Reimert Bouw en Infrastructuur en Gebroeders Beentjes uitgevoerd en zijn eind 2023 afgerond.

Meer informatie

Met vragen over de Zaanbrug kunnen (vaar)-weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt via 0800-0200 600 (gratis) of per mail servicepunt@noord-holland.nl. Informatie over de vernieuwing Zaanbrug is ook te vinden op de pagina over de Zaanbrug.