ZAANDAM - Alle 2e jaars vmbo leerlingen van Compaen vmbo, Pascal Zuid, Het Saenredam, Trias vmbo en het Zuiderzee College bezoeken de Beta & Tech Experience in Zaandam. Het evenement vind plaats van 10 t/m 14 en van 24 t/m 28 oktober op het Regio College, loc. Cypressehout Zaandam.

De Beta & Tech Experience is een rondreizende en interactieve techniekbeleving​, inclusief escape room, speciaal voor klas 2 van het vmbo. Spelenderwijs ontdekken leerlingen hun eigen talenten, de veelzijdigheid van techniek en de rol die techniek speelt in onze en hun toekomst. Zo gaan klassen in de escape room “Het Huis van Alvara” aan de slag met de klimaatuitdagingen in een woonhuis: de storm van de eeuw is op komst!

Enthousiast maken voor techniek
Tijdens het programma strijden leerlingen tegen elkaar en tegen de klok om de code te kraken en zich te bevrijden uit de escape room. Ze ontdekken spelenderwijs hun talenten en ze ervaren de volle breedte van techniek. “Je ziet dat deze aanpak de techniek-snaar raakt bij leerlingen die normaliter geen interesse hebben techniek, “aldus een van de vo-docenten die haar leerlingen begeleidt tijdens het bezoek aan de escape room. “Tijdens de escape room zijn ze vooral bezig met het spel, het oplossen van de technische puzzels. Tijdens de nabespreking terug op school realiseren zij zich vaak wat de mogelijkheden van techniek zijn. Dat hun interesse is gewekt.” Vervolgens bespreken de mentoren hoe de jongeren zich verder willen oriënteren, bijvoorbeeld door op bedrijfsbezoek te gaan of mee te lopen bij één van de bedrijfsopleidingen.

Het is één van de promotie activiteiten waarmee Techlands met haar opleiders zorgen dat meer jongeren kiezen voor techniek.

Techlands is een techniek-brede samenwerking tussen het Regio College, IW Noord-Holland, Tetrix Techniekopleidingen, Bouwmensen, FPTC, bedrijfsleven en overheid in en rond Zaanstreek-Waterland. Het oudste industriegebied van Europa.