ASSENDELFT - Het IVN houdt samen met landschap Noord-Holland zaterdag 3 september een leuke werkdag in het bijzondere natuurgebied De Buitenhuizerbraak, langs het Noordzeekanaal nabij Assendelft. Natuurliefhebbers die het leuk vinden om de handen uit de mouwen te steken met een boswachter van Landschap Noord-Holland zijn van harte welkom.


De Buitenhuizerbraak, ook wel Kleine Braak genoemd, ligt aan de zuidzijde van Assendelft vlakbij pont Buitenhuizen en langs het Noordzeekanaal.

Het plasje en het land eromheen is een van de kleine rijkdommen van het Landschap Noord-Holland. In 2000 is het grondig opgeschoond: uitgebaggerd en open gemaakt. Nu huizen er allerlei vogels in het riet. Lepelaars komen er lepelen naar stekelbaarsjes. Kleine rietganzen uit het hoge noorden komen er de winter doorbrengen. Door de aanwezigheid van bijvoorbeeld moeraswederik en rietorchis, maar ook de noordse woelmuis en waterspitsmuis is dit gebied niet alleen cultuurhistorisch van belang maar heeft het ook hoge natuurwaarde.

Het westelijk deel wordt jaarlijks gemaaid en heeft zich tot veenmosrietland ontwikkeld.

Natuurliefhebbers die mee willen helpen met een dag hooien zijn van harte welkom. Ervaring is niet vereist. Het belooft een leuke en gezellige werkdag te worden. Het verzamelpunt is om 9.30 uur bij het informatiepaneel aan Dorpsstraat, 75 meter ten oosten van de zuidelijke toegang naar Assendelft, parallel aan de Kanaalweg. De werkdag duurt tot 14.30 uur. Deelnemers dienen wel zelf te zorgen voor werkkleding, laarzen en de eigen proviand, waaronder koffie of thee en een lunch. De organisatie zorgt voor gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen en een stuk taart (vlaai) voor bij de koffie. Voor meer informatie bellen naar Marc van Schie, 06-22575748. Aanmelden kan ook door een e-mail te sturen naar marcmargriet@hetnet.nl of kijk op www.ivn.nl/zk.