ZAANSTAD - Afgelopen weekend bezochten meer dan 1000 inwoners van de Zaanstreek de 5de editie van IFIKZ, het festival voor de Zaanse Industriecultuur.

Vrijdagavond begon het festijn met een historisch muziekspektakel in de Bullekerk en origineel Zaans theater in en om de Verkadefabriek. Zondag sloot IFIKZ af met de Tour de Zaan waarin 15 voorstellingen en activiteiten konden worden bezocht van Wormer tot aan Zaandam. Slagwerkers tussen de ketels bij brouwerij Hoop, een historische Zaanse modeshow in de Bassein, het 100-jarig bestaan van de Pette-Boon chocolade fabriek met expositie en diverse chocolade-activiteiten voor jong en oud, optredens van De Kift in de voormalige directeurswoning van Evert Honig en nog heel veel meer.

IFIKZ is dit jaar tot stand gekomen door o.a de steun van de Gemeente Zaanstad, Provincie Noord-Holland, Zaans.nl en de steun van diverse lokale fondsen. Theatermijn, Fluxus en de Zaanse Beelbrigade leverden en belangrijke bijdrage bij de totstandkoming van de diverse culturele activiteiten. De organisatie bestaande uit de Stichting Zaanse Industriecultuur en LUSTR (cultureel organisatiebureau) kijken terug op een succesvolle editie. Ze kijken er naar uit volgend jaar de Zaankanter wederom te trakteren op een gevarieerd programma vol met verhalen rondom die prachtige Zaanse industriecultuur.