ZAANDAM - IFIKZ is sinds 2015 hét festival rond industriecultuur in de Zaanstreek. IFIKZ toont deze industriecultuur als inspiratiebron voor Zaanstad. IFIKZ 2019 vindt plaats van 18 tot en met 20 oktober. De evenementen tijdens het festival komen tot stand in samenwerking met industriële ondernemers, erfgoedkenners en theatermakers. Het programma van IFIKZ stuurt mensen op expeditie in de Zaanstreek, vertelt haar verhalen en brengt mensen samen.


Industriecultuur
IFIKZ (uit te spreken op z’n Engels als I – fiks) is sinds 2015 hét festival voor industriecultuur in de Zaanstreek. Uniek aan de Zaanstreek is de onnavolgbare wijze waarop industrie en stad door de eeuwen heen met elkaar zijn vervlochten. Nergens in Nederland zijn samenleving en industrie zo met elkaar verweven als in de Zaanstreek, het oudste industriegebied van Europa. IFIKZ toont deze industriecultuur als kracht- en inspiratiebron voor de stad.

In 2019 brengt IFIKZ verschillende nieuwe en bekende programma’s. De bekende fietsexpedities zullen weer terugkeren. Op vrijdagavond en zaterdagavond zijn twee nieuwe, bijzondere avondvullende voorstellingen in de maak: 'De Zaanse Opera' en 'Zeven keer Zaans'. Het hele weekend is het mogelijk om het Festivalhart te bezoeken, in de oude Verkadefabriek te Zaandam. De afsluiter is de ‘Tour de Zaan’, waar industriecultuur op 15 locaties door de hele Zaanstreek beleeft kan worden.

IFIKZ vindt plaats in dezelfde week als ‘De Week van de Industriecultuur’.