KROMMENIE - Bewoners van drie panden aan het Blok moeten binnen drie maanden verhuizen, omdat hun huizen te gevaarlijk zijn om in te blijven wonen. De fundamenten van vijf huizen aan het Blok in Krommenie zijn zo slecht dat ze nog deze week gestut moeten worden. Twee van de huizen staan leeg: de andere bewoners krijgen tijdelijk een ander verblijf van woningcorporatie Parteon.

Een van de bewoners, Kitty Philippo is behoorlijk geschrokken. "Toen ik het deze week hoorde, heb ik de hele nacht geen oog dichtgedaan. Ik dacht: "Straks stort het zaakje in". Ik ben toen maar beneden op de bank gaan liggen."

Bewoners ervaren al tientallen jaren dat de vloeren in hun huizen scheef zijn, maar tot nu toe zagen ze daar geen gevaar in. Tiny Loots: "Ik woon hier al 54 jaar en al 54 jaar is het scheef. Ik ben eraan gewend, ik merk het niet meer."

In de buurt

In overleg met de bewoners zorgt Parteon voor nieuwe woonruimte voor de bewoners die echt moeten vertrekken. Ook zal de Woningcorporatie helpen met de verhuizing. De meeste bewoners willen graag in de buurt blijven. Kitty Philippo: "Ik wil per se in de buurt blijven, ik heb fijne buren en ik wil hier niet weg."

Ook Tiny Loots piekert er niet over de buurt te verlaten: "Ik ken iedereen en iedereen kent mij, ik ben een soort mantelzorger van de straat. Ik wil wel naar een nieuw huis, maar alleen als het om de hoek staat, anders verlies ik al mijn contacten."

Onderzoek

Onderzoek naar de fundamenten in de straat wees uit dat die in slechte staat zijn. Bij vijf huizen was de situatie zo slecht dat er onmiddellijk maatregelen genomen moeten worden. Bij de andere huizen dreigt geen gevaar: huurders kunnen daar voorlopig zonder gevaar blijven wonen.

Parteon is bezig met het maken van een plan van aanpak. Het is nog niet duidelijk of de woningen gerenoveerd worden of dat een deel gesloopt moet worden.