ZAANSTAD - De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal en dat geldt ook voor de gedetineerden in JC Zaanstad. Omdat zij zich niet vrij in de maatschappij kunnen bewegen, zijn hun mogelijkheden om een actieve bijdrage te leveren beperkt. Toch willen velen een steentje bijdragen. Vanuit dat gevoel is onder enkele gedetineerden het idee ontstaan om een inzamelingsactie te starten voor Oekraïne.


De bij de actie betrokken gedetineerden hebben geregeld dat er op elke leefafdeling een doos kwam te staan waarin houdbare levensmiddelen verzameld konden worden. Alle gedetineerden kunnen wekelijks boodschappen bestellen en zij die het konden missen, hebben extra boodschappen gekocht voor deze actie. De dozen worden vrijdag 25 maart door de gedetineerdencommissie (gedeco) verzameld en gaan aanstaande maanden via stichting DSG De Sluis op transport naar Oekraïne of de Oekraïense grens.

Alle 20 leefafdelingen binnen het Huis van Bewaring en de gevangenis hebben aan de actie meegedaan. De betrokken gedetineerden: “De mensen hier binnen zien op tv de heftige beelden van de oorlog in Oekraïne en zijn gefrustreerd dat ze niets kunnen doen. Door deze actie stellen we hen in staat om iets te betekenen voor anderen. De grote opbrengst toont wel aan dat dit echt leeft bij ons binnen.”