KOOG AAN DE ZAAN - In de nacht van 15 juni 2019 ontstond er kortsluiting in de stoppenkast van het kantoor van Olthof & Partners te Koog aan de Zaan. Dankzij het adequate handelen van de brandweer kon het gebouw bespaard blijven, maar door de rook en waterschade moest Olthof & Partners een ander onderkomen zoeken. Dit onderkomen vonden zij bij het makelaarskantoor van Peter Pals. Hier werden de eerste stappen gezet voor het herstel van het oude kantoor. Al snel werd het team uitgebreid met Frits de Kleine van het architectenbureau STUDIO FRITS.


Intelligente oplossing
Er had gekozen kunnen worden voor een makkelijke route: Alles slopen en weer helemaal vanaf nul iets op te bouwen. Hiermee zou De Raadhuisstraat een karakteristiek gebouw moeten missen, en bovendien zou deze sloop en het opnieuw opbouwen lijden tot een gigantische onnodige belasting van het milieu en omgeving.
Van Paul Olthof kreeg Frits de Kleine groen licht om een intelligentere oplossing te vinden, waarbij het pand behouden zou kunnen blijven. Harde eis was echter wel dat het plan moest voldoen aan alle strenge en hoge eisen welke ook aan een nieuwbouwproject gesteld worden zodat de toekomstige gebruikers gegarandeerd zouden zijn van een hoog woon- en werkgenot.

Pareltje rijker
Na enige tijd lag er een plan waarbij er 3 kantoorruimten gecreëerd werden op de begane grond en 3 luxe appartementen op de eerste verdieping. Vooral de appartementen springen in het oog. Op het karakteristieke zagtanddak zijn enkele kleine dakkapellen geplaatst zodat er meer binnenruimte gerealiseerd kon worden. Elk appartement heeft een eigen terras van ongeveer 4 m2 en aan de noordzijde krijgen ze allemaal een prachtige 12 meter lange glazen pui waardoor er een weelderige hoeveelheid daglicht binnen kan treden. Dankzij de plafondhoogte, op bepaalde plekken bijna drieënhalve meter, voelt het geheel extra ruimtelijk aan. Op dit moment zijn alle vergunningen rond, is er gestart met de bouw en staan de appartementen in de verkoop. De verwachting is dat het geheel eind 2021 helemaal klaar zou kunnen zijn en de Raadhuisstraat weer een pareltje rijker is.