ZAANDAM - Van woensdag 3 tot en met zaterdag 6 juli kunnen kinderen bij Optimist on Tour gratis kennismaken met verschillende watersporten op de Zaanse Schans in Zaandam. Daarnaast gaan zij als echte professoren aan de slag in het Optimist on Tour Laboratorium. Met kleine eenvoudige proefjes leren kinderen spelenderwijs van alles over water. Samen met de stichting Stad aan de Zaan en Zeilvereniging De Onderlinge organiseert het Watersportverbond voor de vierde keer op rij Optimist on Tour op deze unieke locatie in Nederland.


Spreekbeurt in de klas

Basisschoolkinderen uit groep 5 en 6 doen onder schooltijd mee aan Optimist on Tour. Een aantal klassen krijgen van tevoren al een 'spreekbeurt' op school, waarbij een instructeur de kinderen voorbereidt op hun eerste kennismaking met watersport. Afgelopen jaar waren de kinderen in Zaandam razend enthousiast na de spreekbeurt, zo vertelde een van de kinderen: "Het lijkt me heel leuk om te zeilen! Ik heb net geleerd hoe alles in elkaar zit en wat je moet doen als je wilt gaan zeilen."


Vrije inschrijving

In de middagen en op zaterdag kunnen kinderen zich, samen met hun vriendjes en vriendinnetjes, inschrijven om mee te doen met Optimist on Tour. Alle basisschoolleerlingen met een zwemdiploma zijn van harte welkom! Kinderen krijgen een theorieles op de kant en zitten vervolgens zelf achter het roer van een Optimist en gaan kanovaren, suppen (stand up paddling) of windsurfen. Plezier op het water gegarandeerd!


Succes van de afgelopen jaren

Karin Hoorn, een van de organisatoren, vertelt waarom het elk jaar zo'n succes is: "Het evenement wordt gedragen door de lokale bedrijven en verenigingen, bijvoorbeeld door zeilvereniging De Onderlinge. Maar ook de lokale restaurants, cateraars en bakkers die ons sponsoren maken dit evenement mogelijk. Bruggetjes worden gebouwd en pontons van bedrijven mogen we gebruiken. Ook de lokale (jeugd)fondsen mogen we aanspreken. Fantastisch. Elk jaar zijn er meer scholen die mee willen doen en staan de vrijwilligers te popelen. We krijgen dan ook enorm leuke reacties van kinderen en ouders die op zeilles gaan, wedstrijdjes gaan zeilen en peddelen met de zelfgemaakte bootjes door de slootjes. Die foto's en blije koppies daar doen we het voor, zo leuk ook om de terugkoppeling te krijgen van wat we aan het doen zijn. Het lukt en dat is super leuk!"

Bouw Je Bootje

Misschien heb jij al een zwemdiploma, maar heb jij ook al een 'bootbouw' diploma? Bij Bouw Je Bootje gaan schoolkinderen doordeweeks hun eigen (roei)bootje bouwen en te water laten. Ook de kinderen van de vrije inschrijving kunnen hun bouwkunsten laten zien op woensdag na de lunch en vrijdag na schooltijd.

Nieuwsgierig?

Kijk dan op www.optimistontour.nl en meld je rechtstreeks aan om zeker te zijn van een plek. Aanmelden kan ook ter plekke op locatie. We zien je graag bij Optimist on Tour in Zaandam!