ZAANDAM - Ruim 85 kinderen nemen donderdag 27 juni een kijkje in een typisch Zaans bedrijf en ontmoeten daar ook de directeur! De basisschoolleerlingen mogen eerst de handen uit de mouwen steken en daarna de baas ondervragen. Onder andere Verkade, Zuiver, Laco, Zaan Advocaten, Just Horeca en Germieco doen mee, net als wethouder Gerard Ram.


JINC is een landelijke non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren. Dat is hard nodig. Want wie geboren is een wijk met veel werkloosheid, heeft in Nederland nu eenmaal minder kans om het ver te schoppen – hoe slim hij of zij ook is.


De vestiging JINC Zaanstad bestaat deze maand een jaar. In die periode zijn er ruim 830 leerlingen op Bliksemstage geweest, waardoor ze beter weten welke beroepen er zijn én welke opleiding hierbij hoort. Zo’n 65 Zaanse bedrijven stelden hun deuren open voor de jongeren. De bedrijfsbezoeken van donderdag 27 juni zijn extra speciaal omdat de directeuren van de bedrijven een prominente rol in het programma hebben.


Wethouder Gerard Ram aanwezig bij lunch

Nadat alle leerlingen terug naar school zijn gekeerd, komen de deelnemende directeuren naar Zuiver om daar na te praten over de ochtend. Naast de oprichter van JINC, Daniël Roos, zal ook wethouder Gerard Ram aanwezig zijn.


Liesbeth Boot, vestigingsmanager van JINC Zaanstad, heeft er zin in. “Het afgelopen jaar hebben we keihard gewerkt om de jongeren een betere kans te geven op de arbeidsmarkt. Belangrijk in een tijd dat de kansenongelijkheid in Nederland groter wordt. Het is mooi om te zien dat de Zaanse bedrijven de noodzaak inzien en hun deuren openstellen. Om dit geslaagde schooljaar af te sluiten met deze speciale Zaanse dag, is geweldig!”.