ZAANDAM - Het Hemlab bestaat 5 jaar. In 2016 startte een nieuw jeugdlab in twee kantoortjes van het Hembrugmuseum in Zaandam. Kinderen en ouders kwamen toen thee drinken en er proefjes mee doen. De initiatiefnemers Geert de Boer en Marie Vugts werden overvallen door 250 bezoekers. Het Hemlab is een plek waar kinderen zelf aan de slag gaan en inmiddels zijn in het Hemlab meer dan 120.000 chemische en natuurkundige experimenten uitgevoerd tijdens 24 duizend bezoeken en 385 cursisten zijn gecertificeerd van onderzoeker tot super wetenschapper.

Het Hembrugterrein werd verkocht en het Hemlab moest op zoek naar een andere ruimte. De broedplaats in Koog aan de Zaan bood een ruime plek in de Honigfabriek. Groot genoeg om schoolklassen te ontvangen. Veel scholieren hebben de afgelopen jaren onderzoek gedaan aan het klimaat, geld, frisdrank, vulkanen, Zaans stijfsel en nog meer.

In de Honigfabriek komen luxe appartementen en het Hemlab moest weer verhuizen. In de oude kartonfabriek de Hoop werd samen met vele vrijwilligers een nieuw laboratorium ingericht. Al snel moest het Hemlab sluiten door de pandemie, maar gelukkig is het Hemlab in het jubileumjaar weer helemaal open.

In 2021 en 2022 worden de eerste locatie-experimenten: plofflesjes, Honiglab, kartonlab en flipperkasten opnieuw klaargezet. En de eerste is natuurlijk "Kom op de thee en experimenteer er mee!" T/m zaterdag 11 september kunnen kinderen (met ouders) thee komen drinken. Ontdekken hoe gezond thee is, de kleur veranderen, een schatkaart met thee maken en een vurige theeraket lanceren. Natuurlijk is er ook iets lekkers bij de thee. Om de overloop van 5 jaar geleden te voorkomen moet er vooraf worden gereserveerd via www.hemlab.nl.