ZAANSTAD/WORMER - De nieuwe Zaanbrug is bijna klaar voor gebruik. Aan het eind van dit jaar wordt nog hard gewerkt aan de laatste werkzaamheden en wordt er getest.


Als alles volgens planning verloopt, kan het verkeer vanaf 10 januari 2024 gebruik maken van de Zaanbrug. Het autoverkeer moet er wel rekening mee houden dat vanaf 15 januari tot eind maart geen gemotoriseerd verkeer vanuit Wormer richting Wormerveer over de nieuwe Zaanbrug kan rijden. Fietsers en voetgangers kunnen wel vanuit 2 richtingen de brug gebruiken.

De aannemer werkt de komende tijd hard aan de afronding van de laatste werkzaamheden bij de nieuwe Zaanbrug. Zo worden de laatste onderdelen gemonteerd, wordt de wegmarkering aangebracht, de verlichting geplaatst en wordt de brug aangesloten op de Zaanweg en de Nieuweweg. Ook wordt de brug dit jaar en begin 2024 nog uitgebreid getest. Als alles volgens planning verloopt en de brug goed functioneert, is de nieuwe Zaanbrug vanaf woensdag 10 januari 2024 weer open voor al het verkeer.

Tijdelijk eenrichtingsverkeer op de Zaanbrug voor auto’s

Bij het openstellen van de nieuwe Zaanbrug wordt op 10 januari de tijdelijke brug buiten gebruik gesteld. In de daarop volgende maanden wordt de tijdelijke brug verwijderd en de kades en aansluitingen op de Zaanweg en de Lassiestraat weer teruggebracht naar de oude verkeerssituatie. Bij het verwijderen van de tijdelijke Zaanbrug wordt er eenrichtingsverkeer op de Zaanweg ingesteld. Omdat de Zaanweg ter hoogte van de Stationsstraat al is afgesloten vanwege de herinrichting van de Zaanweg, betekent dit dat het autoverkeer vanaf Wormer naar Wormerveer geen gebruik kan maken van de nieuwe Zaanbrug. Autoverkeer vanuit Wormerveer richting Wormer kan via de Zaanweg wel over de nieuwe Zaanbrug rijden.

Het eenrichtingsverkeer voor auto’s op de Zaanweg geldt van 15 januari tot eind maart. Autoverkeer dat Wormer uit wil rijden wordt geadviseerd via Prins Clausbrug (de N514) te rijden. (Brom)fietsers en voetgangers ondervinden geen hinder van de werkzaamheden en kunnen wel vanuit beide richtingen van de nieuwe Zaanbrug gebruik maken.

Vaart in de Zaan!

Het vernieuwen van de Zaanbrug is onderdeel van het provinciaal programma ‘Vaart in de Zaan!’. Met dit programma wil de provincie Noord-Holland de vaarbaarheid van de Zaan verbeteren, zodat bedrijven het vervoer over water blijvend kunnen benutten en uitbreiden. Met het vervangen van de Zaanbrug, voldoet de brug weer aan de technische eisen van de deze tijd. De brug heeft een bredere en hogere doorvaart dan voorheen. Hierdoor kunnen schepen makkelijker de brug passeren en hoeft de brug minder vaak en minder lang open. De nieuwe Zaanbrug biedt bovendien meer ruimte aan fietsers en voetgangers wat de veiligheid ten goede komt.

De vernieuwing van de Zaanbrug is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland met de gemeenten Wormerland en Zaanstad. De werkzaamheden worden door de aannemerscombinatie Reimert Bouw en Infrastructuur, Gebr. Beentjes en HSM Steel Structures uitgevoerd.

Meer informatie

Met vragen over de werkzaamheden kunnen (vaar)weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt via 0800-0200 600 (gratis) of per e-mail servicepunt@noord-holland.nl. De werkzaamheden zijn ook te volgen via www.noord-holland.nl/zaanbrug of de regionale Facebookpagina @ZaanstreekWaterland.