ZAANDAM - De leerlingen van de islamitische basisschool De Horizon waren voor de International Greenwich Olympiad (IGO 2023) geselecteerd uit in totaal 1700 inzendingen op het gebied van kunst en wetenschap. Aan de olympiade, georganiseerd door de Londense Queen Mary University en de North London Grammar School, deden uiteindelijk 365 finalisten uit 41 landen mee.

Van 11 tot 18 juni was het zover: op de tentoonstelling in Londen presenteerden de Zaandamse leerlingen met alle andere internationale scholieren hun projecten vol enthousiasme aan een panel van meer dan 60 experts. De projecten van IBS De Horizon vielen in de smaak: de juryleden waren erg enthousiast over de kwaliteit van de tentoongestelde projecten, zo blijkt uit de beoordeling.

Goud én zilver
De 12-jarige Elif Eroğlu en Alma Albitar van IBS De Horizon (foto boven) wonnen een gouden medaille met hun project genaamd 'Het grote gevaar van kassabonnetjes! Bisfenol A'. Bisfenol A is een stof die veel wordt gebruikt in plastic producten en op kassabonnen. De leerlingen van IBS De Horizon onderzochten de invloed van Bisfenol A op de ontwikkeling van levende organismen. Elif en Alma kregen voor hun onderzoek in de categorie 'Alles voor een leefbare omgeving' de hoogste score.

Het kunstproject dat IBS De Horizon instuurde was een schilderij van de eveneens 12-jarige Atike Gülderen met als thema 'liefde'. Elke punt, elke lijn, elke kleur in haar schilderij is doordrenkt met liefde en het werk symboliseert het doel van het bestaan. Atike werd door de jury met een zilveren medaille beloond.

'Inspiratiebron voor heel Zaandam'
Ramazan Cetintas, directeur van IBS De Horizon, is ongelooflijk trots op zijn leerlingen. "Ik feliciteer onze studenten en docenten die onze school en Nederland hebben vertegenwoordigd", zegt hij. "Ze hebben onze school en Nederland trots gemaakt en zijn een voorbeeld voor andere studenten. Deze mooie prestatie is een inspiratiebron voor heel Zaandam."

Dat beaamt Tuncay Catak van Stichting Interregionaal Onderwijs Zaanstad (SIOZ), waar IBS De Horizon onder valt. "Het is een fantastische mijlpaal dat leerlingen van een islamitische basisschool Nederland hebben vertegenwoordigd op de internationale wetenschapsolympiade. Hopelijk draagt dit bij aan een positiever imago van islamitische scholen."

Leerlingen in zonnetje gezet
Op 6 juli organiseert de scholengemeenschap een wetenschapsfestival in Zaandam. Tijdens de opening daarvan zullen Elif, Alma en Atike in het zonnetje worden gezet. Ook zal de Zaandamse wethouder van Onderwijs Natasja Groothuismink de school bezoeken om haar waardering uit te spreken.