ZAANDAM - Normaal komen de kinderen naar het Hemlab om chemische proefjes te doen en natuurkundig onderzoek uit te voeren. Nu het jeugdlab voor de Zaanstreek en Amsterdam ook nog in de voorjaarsvakantie is gesloten, maken we speciaal voor de kinderen een experimentendoosje. 19 februari worden de doosjes samen met vrijwilligers gevuld en op zaterdag 20 februari zijn de doosjes op te halen.

Het doosje bevat 7 experimenten over interferentie en polarisatie van licht. Interferentie zorgt voor de kleuren in zeepbellen en voor de groene en blauwe veren van eenden. Met de polarisatiefilters in het doosje kan je door draaien het licht blokkeren, maar ook tovert het op plakband en plastic voorwerpen de mooiste kleuren. Wist je dat televisies, smartphones en computerschermen alleen beeld geven door het gebruik van polarisatiefilters? Bijna alle materialen zitten in het doosje. Water, beeldscherm, bakje en vensterglas zijn door de kinderen wel in huis te vinden.

Het experimenteerdoosje "De kleur van plakband en zeepbel!" voor onderzoekers van 7 tot 12 jaar kost €12 en is te bestellen via www.hemlab.nl en af te halen op 20 februari op het Hemlab Barndegat 8, Zaandam.