ZAANDAM - Donderdag 3 september tekenden Stichting Marketing Zaanstreek (SMZ) en Festival Zaanse Industriecultuur IFIKZ opnieuw een overeenkomst voor samenwerking. Net als vorig jaar kiest de Zaanse marketingorganisatie ervoor om dit evenement, dat het Zaanse verhaal vertelt, te ondersteunen.

Het verhaal over het Zaanse industriële erfgoed vormt een belangrijk deel van het verhaal van de Zaanstreek. De doelstellingen van IFIKZ sluiten daarom aan op die van Marketing Zaanstreek. Anneke Wijdogen-Vis, directeur bij SMZ: “Vanuit ons activiteitenplan kunnen wij elk jaar een tweetal beeldbepalende evenementen ondersteunen. Onze keuze valt ook dit jaar weer op IFIKZ omdat het festival bijdraagt aan onze doelen én het vertelt het Zaanse verhaal. De Zaanse makers en hun ondernemerschap spelen van oudsher een belangrijke rol in onze samenleving. Ook nu nog zijn de Zaanse makers beeldbepalend en een belangrijk onderdeel voor onze streek. Wij zijn dan ook erg blij dat IFIKZ dit verhaal onder de aandacht blijft brengen.”

Iconen Zaanse industrie
Het Festival Zaanse Industriecultuur IFIKZ vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 11 oktober. SMZ heeft specifiek ondersteuning toegezegd voor de vrij te bezoeken buitenexpositie ‘Iconen van de Zaanse industrie’. Deze foto-expositie is de gehele maand oktober door de hele Zaanstreek te bewonderen. De foto’s verbinden de verhalen van het verleden met die van het heden. Ferdinand Vreugdenhil, bestuursvoorzitter van IFIKZ: “We willen de inwoners van nu, via de inwoners van toen, kennis laten nemen en laten voelen hoe bijzonder de industriecultuur van de Zaanstreek is en dat dat echt iets is om trots op te zijn. Dat doen we door de fotografie van Peter Marcuse, die ons de menselijke kant laat zien van de industrie tijdens de wederopbouw in de jaren ‘50. We zien mensen die onder andere werkzaam waren bij de iconen van de Zaanse industrie: Honig, Bruynzeel, Verkade, Albert Heijn etc.”