ZAANDAM - Dit voorjaar staat de swingende familievoorstelling ‘Martin Luther King’ (vanaf acht jaar) in het Zaantheater. Deze voorstelling wordt door de pers met sterren overladen, won de Gouden Krekel voor ‘meest indrukwekkende jeugdproductie’ en daagt jongeren uit om hun eigen dromen voor een mooiere wereld waar te maken. Op vrijdag 14 april om 19.30 uur is deze voorstelling te bezoeken door kinderen en families. Eerder die week bezoeken ruim twaalfhonderd Zaanse scholieren de voorstelling samen met hun klas.

Het Zaantheater is hét podium voor de Zaanse jeugd om kennis te maken met theater. Zo is een kwart van de programmering geschikt voor kinderen en hun familie en daarnaast spelen er jaarlijks tientallen schoolvoorstellingen: voorstellingen die een gezelschap overdag, speciaal voor een of meerdere klassen van een school opvoert. Vaak gaan de spelers na afloop met de scholieren in gesprek. Een ervaring die jongeren hun leven lang niet meer vergeten.

Martin Luther King

Dit keer leren jongeren het verhaal van Martin Luther King kennen via deze bijzondere, muzikale voorstelling gemaakt door Theater De Krakeling, Urban Myth en STIP theaterproducties. De voorstelling vertelt over Martin die de wereld van ongelijkheid voor het eerst ontdekt als hij in 1937 niet naar dezelfde school toe mag als zijn vriendje: hij moet naar een school voor alleen zwarte kinderen. Uiteindelijk geeft hij de speech waarvan iedereen in ieder geval de eerste zin kent: ’I have a dream.’ De Volkskrant (****) schrijft: “Jeugdvoorstelling Martin Luther King (8+) vertelt meer dan alleen het levensverhaal van de legendarische voorvechter van burgerrechten in de Verenigde Staten.”

Dromen over een betere wereld
Vijfenvijftig jaar na de moord op Martin Luther King zijn racisme en discriminatie helaas nog steeds aan de orde van de dag.