ZAANDAM - Zaanse auteur Judith Koelemeijer over haar nieuwe biografie - Op zondagmiddag 1 mei om 16.00 uur staat schrijfster Etty Hillesum centraal in 'Mens durf te lezen', de literaire salon van het Zaantheater in Zaandam. Presentator Hans Kuyper ontvangt schrijfster Judith Koelemeijer, die vertelt over haar nieuwe biografie over Etty Hillesum. Actrice Julika Marijn speelt fragmenten uit haar Etty-programma 'Dat onverwoestbare in mij', pianist Marcel Worms speelt werk van Mischa Hillesum en zangeres Rosalie de Jong zingt een tot nu toe onbekend Zaans juweeltje.

Etty Hillesum

Etty Hillesum (1914-1943) wordt ook wel de volwassen Anne Frank genoemd. Net als Anne werd zij wereldberoemd door haar oorlogsdagboeken. Het verstoorde leven (1981) beleefde 26 herdrukken en werd in 19 talen vertaald. Ook Het denkend hart van de barak (1982) en In duizend zoete armen (1983) hebben miljoenen mensen bereikt.

Te gast

Speciaal voor de bezoekers van 'Mens durf te lezen' vertelt auteur Judith Koelemeijer (Zaandam, 1967) over haar biografie over Etty Hillesum die in het najaar van 2022 verschijnt. U hoort – voor de eerste keer – fragmenten uit de biografie en ook ziet u nieuwe foto's van Etty Hillesum.
Judith Koelemeijer werd door Het zwijgen van Maria Zachea (2001) in één klap een bekend Nederlands auteur. Het boek won de NS Publieksprijs, het Gouden Ezelsoor en de Zaanse Cultuurprijs.

Ook actrice Julika Marijn is te gast. Zij vertelt over haar fascinatie voor Etty Hillesum en speelt scenes uit 'Dat onverwoestbare in mij', het programma over de schrijfster waarmee ze op dit moment volle zalen trekt in heel Nederland. Op woensdag 18 mei is ze met dit programma te zien in het Zaantheater.

Muziek

Pianist Marcel Worms speelt werk van o.a. Etty's broer Mischa Hillesum (1920-1943/44), een begaafd componist en pianist. En Zaankanter Rosalie de Jong, bekend van o.a. Op zoek naar Mary Poppins en Mamma Mia, komt zingen!

Meet & Greet

Na afloop is er gelegenheid Judith Koelemeijer te ontmoeten, boeken te kopen en te laten signeren.

'Mens durf te lezen begint om 16.00 uur. Kaarten à € 18,60 (inclusief drankje na afloop en garderobe) kunt u bestellen via www.zaantheater.nl of telefonisch via 075-6555333. De kaartverkoopbalie in het theater is van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.