ZAANDAM - Voor Han Bakker van Stichting Geen Drugs Wel Leven is het duidelijk, we moeten nu ingrijpen voor drugs verder normaliseren. Binnen vriendengroepen waar veel drugs gebruikt wordt is er over het algemeen wel eentje die niet kan matigen en verslaafd raakt aan de cocaïne of wiet. Toch wist iedereen die verslaafd is geraakt een ding zeker toen ze voor het eerst drugs gebruikte ‘ik zal nooit verslaafd raken’.

Maar zelfs voor degenen die gematigd recreationeel gebruiken is het gevaarlijk aldus Han. Neem als voorbeeld de nieuwe trend van microdoseren. Microdosing is het nemen van kleine hoeveelheden psychedelica. Het gebruik van de drugs in deze kleine hoeveelheden zorgt dat men niet gaat hallucineren. Het heeft aan populariteit gewonnen als een veronderstelde methode om creativiteit en stemming te verbeteren zonder de volledige effecten van de drugs. Recente wetenschappelijke onderzoeken geven echter aanleiding tot bezorgdheid over de gevaren van deze trend.

Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology (2022) benadrukte de onvoorspelbaarheid van individuele reacties op microdosering en dat de effecten sterk kunnen variëren. Er kunnen angsten en andere bijwerkingen optreden.

Veel recreatieve drugs kunnen de geestelijke gezondheid negatief beïnvloeden. Langdurig gebruik van stoffen als cocaïne, MDMA of methamfetamine kan bijdragen aan angst, depressie, paranoia en andere psychische stoornissen. Bovendien kan drugsgebruik bestaande geestelijke gezondheidsproblemen verergeren.

Om die reden gaat Stichting Geen Drugs Wel Leven weer naar Zaandam. “Veel jongeren willen niet direct met drugs beginnen. Onder druk van de groep beginnen ze eens. Wij willen de jongeren informeren zodat ze tegen de groepsdruk bestand zijn. We geven iedereen die wil de informatie, jong en oud, als we dat in groot genoegen hoeveelheden doen dan zal dat zeker resultaat hebben. In ieder geval doen wij ons aandeel.” Stichting Geen Drugs Wel Leven is opgericht vanuit de Scientology Kerk maar zelf geheel seculier.