ZAANDAM - De actie van stichting Geen Drugs-Wel Leven om voorlichtingsboekjes over drugs te verspreiden in het centrum van Zaandam afgelopen zaterdag, werd door verschillende inwoners van de Zaanstad positief ontvangen.


“Goed dat jullie dit doen”, opperde een voorbijganger. “Want iedereen vindt het maar normaal om drugs te gebruiken. Het is goed dat er eens een tegengeluid is.” Hij vertelde te weten dat er direct naast de middelbare school van zijn zoon dagelijks gedeald wordt en maakte zich zorgen, omdat de jeugd maar al te makkelijk iets neemt.

Een moeder wilde graag een boekje over XTC meenemen; haar dochter had toevallig gister op een feestje haar eerste pilletje genomen. “Wel eerlijk aan ons verteld, daar ben ik dan weer blij om, maar het is momenteel wel iets waar we over praten thuis.”

Eerste drugsdode in Amsterdam

Een iets oudere man wist nog als de dag van gisteren hoe hij zijn broer 25 jaar geleden was verloren nadat deze een overdosis had genomen. “Mijn broer was destijds de eerste drugsdode in Amsterdam. Het was heftig. Ik weet als geen ander hoe verwoestend drugs kunnen zijn, niet alleen voor de persoon zelf, maar voor de hele familie.”

Stichting Geen Drugs-Wel Leven wil met haar uitdeelacties meer aandacht voor drugsvoorlichting aan jongeren – nog voordat ze met drugs beginnen.

Han Bakker, woordvoerder van de stichting: “De huidige manier van voorlichten richt zich vooral op ‘hoe je drugs veilig kunt nemen’. Wij zijn van mening dat daar nog een stap voor zit, namelijk: ‘waarom je drugs zou nemen.’ Als jongeren beter zijn voorgelicht over de effecten, dan is het nog steeds hun eigen beslissing, maar weten ze tenminste wat ze doen.”

Effect op de hersenen onderschat

“De effecten van drugs op de hersenen – vooral op de langere termijn – worden onderschat”, aldus Bakker. “Veel psychische problemen zijn terug te herleiden naar voormalig drugsgebruik. Daarom is het belangrijk om jongeren van eerlijke informatie te voorzien, met uitleg over wat er in je lichaam en met je brein gebeurt als je drugs neemt. Je hebt maar één stel hersenen en daar moet je je hele leven mee doen!”

De stichting Geen Drugs-Wel Leven maakt deel uit van de wereldwijde Drug Free World campagne van de Scientology kerk. Kern van de campagne is een lespakket met boekjes over de meest gebruikte drugs, waaronder marihuana, XTC, cocaïne en meer. Meer informatie is te vinden op de website geendrugswelleven.nl.