ZAANDAM - Theater WEI uit Zaanstad speelt op zondag 24 oktober 2021 de voorstelling Mijn spreekbeurt gaat over een dooie schilder in Het Zaantheater. Een interdisciplinaire voorstelling waarin toneel, beeldende kunst en muziek samen worden gebracht en thema’s als vriendschap, identiteit, taal en kunst op een toegankelijke en tegelijkertijd aangrijpende manier worden verteld. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

De voorstelling
Aron en Stefanie houden hun spreekbeurt over de Franse schilder Claude Monet. Monet was in 1871 vier maanden in Nederland, in Zaandam. Hij schilderde daar zesentwintig schilderijen, die nu in musea over de hele wereld hangen. Nederland is daar nog altijd heel erg blij mee, maar tijdens de spreekbeurt komen Aron en Stefanie erachter dat toen Monet per boot aankwam, de mensen níet zo blij met hem waren. Claude Monet was namelijk samen met zijn vrouw en kind op de vlucht voor een oorlog, en daarom hielden ze hem als vluchteling heel streng in de gaten. Ze waren bang dat hij hier iets kwamen halen. Niemand had er ooit over nagedacht dat hij hun misschien ook iets te bieden had.

Aron vindt de spreekbeurt ineens lastig worden. Hij is ook met een boot uit zijn land gevlucht en herkent zich in het verhaal van Monet. Ook hij kent het gevoel niet gewenst te zijn. Hij zou het liefst helemaal niet opvallen en verdwijnen in de massa. Stefanie vindt dat stom. Stefanie valt namelijk nooit op. Iedereen vergeet haar. Zij zou willen dat ze eens wat aandacht zou krijgen door een bijzonder levensverhaal.

Tekst & Regie: Shanna Chatterjee | Spel: Sanne Maas, Roben Mitchell en Gerard de Bruyne | Muziek: Rik Eckhardt | Decor: Theo Tienhooven | Kostuums: Margriet van As

Theater WEI
Theater WEI (voorheen Theatercollectief T.H. de Wei) is een jeugdtheatergezelschap dat sinds 2011 geëngageerde jeugdtheatervoorstellingen maakt voor een breed publiek. WEI vindt het belangrijk dat kinderen kunnen opgroeien in een wereld waarin plek is voor iedereen. Om dit te bereiken vraagt WEI haar publiek in haar voorstellingen opnieuw naar de wereld te kijken en deze te bevragen. Het theater van WEI is ongepolijst, oprecht en rauw en altijd fantasierijk.

Actualiteit
Dit nieuwe seizoen brengt een nieuwe stroom vluchtelingen. Hierdoor wordt het thema van de voorstelling opnieuw actueel. Theater WEI maakt voorstellingen die inhaken op de alledaagse problematiek om op deze manier een ander perspectief te laten zien. Theater WEI vindt het belangrijk dat alle kinderen over de hele wereld worden gezien en gehoord. Doormiddel van deze voorstelling hoopt Theater WEI een steentje bij te kunnen dragen. Met nieuwe energie en empathie heeft Theater WEI zin om de voorstelling Mijn spreekbeurt gaat over een dooie schilder te gaan spelen.