ZAANDAM - Minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie is vandaag op bezoek geweest bij de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland in aanloop naar de drukste en misschien wel gevaarlijkste avond van het jaar.


De druk op de brandweer in Zaandam wordt ieder jaar groter, en tegelijkertijd neemt het geweld tegen hulpverleners toe. Daar wordt niet altijd aangifte van gedaan.

Ook tijdens het bezoek van de minister moet de brandweer van Zaandam optreden. Grapperhaus mag meerijden en kan met eigen ogen zien hoe een vuurpijl een hooistapel in lichterlaaie heeft gezet.

Tijdens het bezoek wordt vooral gepraat over het geweld dat de hulpdiensten meemaken tijdens oud en nieuw. Voor brandweerlieden is het onduidelijk wat er met aangiftes wordt gedaan, en daarom besluiten ze soms niet eens een melding te maken.

De veiligheidsregio wil dat ieder incident wordt gemeld, maar begrijpt ook de frustratie van de medewerkers. Grapperhaus denkt er voorlopig niet over na om een totaalverbod op vuurwerk te gaan hanteren. "De meerderheid van de mensen kan zich wel gedragen", legt hij uit.

Wel wijst hij op de strengere straffen die hij net heeft uitgevaardigd, zodat al het geweld tegen hulpverleners in ieder geval zwaarder bestraft kan worden.