ZAANDAM - Het bezoek dat de Franse schilder Monet 150 jaar geleden aan de Zaanstreek bracht, leeft in de Zaanstreek. Dat blijk uit alle activiteiten die worden georganiseerd om mensen ‘door de ogen van Monet’ naar de Zaanstreek nu te kijken. Het weekend van 3 en 4 juli lijkt een hoogtepunt te worden met een fietsexpeditie ‘Verf’, een fotografiewandeling, een foto-expositie, een Tour de Monet en de opening van een Monet-kunstmanifestatie. Alle activiteiten tot en met september zijn terug te vinden op www.doordeogenvanmonet.nl.

Zaankanters en bezoekers kunnen er een echt Monet-weekend van maken op 3 en 4 juli. Kiezen is niet eens nodig, veel activiteiten kunnen juist goed worden gecombineerd. Met de dagvullende fietsexpeditie ‘Verf’ op zaterdag 3 juli trap je 150 jaar terug in de tijd. Je bezoekt verfmolen De Kat, schildert zelf een Monet, geniet van een smakelijke lunch en eindigt met een borrel in het MonetAtelier. Onderweg vertellen experts je alles over de Zaanse kleuren.

Fotografie in de hoofdrol
Bij het MonetAtelier heeft fotografie de hoofdrol dat weekend. Tot begin oktober is daar de mini-expositie met werk van kunstfotografe Daniëlle van der Erve te bewonderen. Die zondag is zij zelf aanwezig om je meer te vertellen over haar foto’s die je anders naar water laten kijken. Een favoriet onderwerp van Monet. Wil je zelf met een andere kijk fotograferen, ga dan mee op fotografiewandeling met smartphone-fotograaf Marjolein Lensink langs negen plekken waar Monet heeft geschilderd.

Monet langs de Zaan
Ook de Bullekerk is voor even Monet-epicentrum. FluXus opent er zondagmiddag een Monet-kunstmanifestatie met een talkshow vol gasten en optredens. De talkshow is via livestream te volgen en voor een klein publiek ook live. Het terras van de Bullekerk maakt samen met de terrassen van het Zaantheater en Café Fabriek onderdeel uit van een Tour de Monet langs de Zaan. Met onderweg en op het terras Franse drankjes en verrassingen. Alle activiteiten tot en met september zijn terug te vinden op www.doordeogenvanmonet.nl.

Over ‘Door de ogen van Monet’
Door de ogen van Monet 2021 vormt een overkoepelend thema voor een culturele en sociaal-maatschappelijke programmering: de start van een blijvende, voelbare en zichtbare verbinding en beleving van Monet in Zaanstad. Een kerngroep, die bestaat uit het Zaans Museum, Stichting Monet in Zaandam, Stichting FluXus, Stichting Marketing Zaanstreek, Cultureel Centrum Bullekerk en BIZ Zaanstad, is verantwoordelijk voor het programma.

Over Monet in de Zaanstreek

De Franse impressionist Claude Monet kwam in 1871 naar Zaandam. De innovatiekracht, de charme van de Zaanstreek en zijn inwoners vormden een inspiratiebron voor hem. Zijn werk maakte hier in Zaandam een markante ontwikkeling door en zijn relatief korte verblijf resulteerde in een hoge productie van 25 schilderijen en 9 schetsen. Zijn verblijf 150 jaar geleden vormt daarmee een directe aanleiding voor de Gemeente Zaanstad en een aantal (culturele) instellingen om aandacht te besteden aan Monet.