ZAANSTAD - Op vrijdagavond 18 oktober draait in het Museum of Humanity de documentaire 'Goede Buren'. Documentairemaakster Stella van Voorst van Beest komt speciaal naar Zaanstad om de film in te leiden. De veelgeprezen film ‘Goede Buren’ is een aangrijpende, hartverwarmende documentaire over eenzaamheid en ouder worden. De documentairemaakster volgt Ada en Wilma als ze mensen bezoekt die eenzaam zijn. De NRC gaf de documentaire vier sterren ‘Door Ada en Wilma is ‘Goede Buren’ in al zijn droefgeestigheid best een hoopvol miniatuurtje.’ aldus de krant. ‘Goede Buren’ laat het weerbarstige dagelijks (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor. Een menselijk portret dat zijn plek vindt tussen de foto’s van het Museum of Humanity. Voorafgaand aan de documentaire is er een gesprek tussen wethouder Songül Mutluer en Stella van Voorst van Beest. Ook Humanitas zal aanwezig zijn bij dit gesprek. Het project ‘Vriendschappelijk Huisbezoek’ van Humanitas wordt dit jaar gesteund door het Arie Lemsfonds. De film is gratis te bekijken, na afloop kunt u een vrijwillige bijdrage doneren die in zijn geheel ten goede komt aan dit doel. Om 19.30 uur gaan de deuren open. Om 20.00 uur start het gesprek waarna de documentaire wordt vertoond. Na afloop is er de gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje na te praten en de foto’s in het museum op het Hembrugterrein te bekijken. Een plekje reserveren voor deze bijzondere filmavond is wel gewenst. Dit kan via de website https://museumofhumanity.nl/events


Goede buren biedt ontroerende miniportretjes
‘Goede Buren’ laat op een mooie manier zien waar de vrijwilligers van Humanitas mee te maken krijgen bij hun werkzaamheden van ‘vriendschappelijk huisbezoek’. Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning werd gevonden door bouwvakkers, was de stad in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren? Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) besluiten vrijwilligers te worden voor het Rotterdamse antwoord: een campagne tegen eenzaamheid. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp nodig hebben. Zo ontmoeten ze Jan (81) en Til (85). Jan heeft zeven jaar lang nauwelijks zijn huis verlaten. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Til is een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. De enige aan wie ze haar diepste gevoelens toevertrouwt is haar hond Sandy. Diep geraakt door hun eenzaamheid besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden? En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met?
Eenzaamheid is een universeel thema, aldus Stella. “Het is een film over oudere mensen en eenzaamheid, maar uiteindelijk is het een film over saamhorigheid. Daar hebben mensen in deze tijd steeds meer behoefte aan. Er is best veel dreiging en verharding en er is een dorst naar het samen fijn hebben met elkaar in je eigen buurt.”


Arie Lemsfonds en Museum of Humanity samen één tegen eenzaamheid
Dit jaar kunnen Stichting inloophuis 1=Samen en Humanitas Vriendschappelijk Huisbezoek rekenen op de steun van het Arie Lemsfonds. Beide doelen zetten zich in om eenzaamheid in Zaanstad te voorkomen en te bestrijden. Humanitas heeft een groep vrijwilligers die op huisbezoek gaan bij mensen die eenzaam zijn. Tijdens deze bezoeken krijgen deze vrijwilligers met verschillende situaties en problemen te maken. Om de vrijwilligers bij hun werk te ondersteunen en te helpen een goede gesprekspartner te zijn wil Humanitas ze trainingen en workshops aanbieden, zodat de deskundigheid en de vaardigheden van deze vrijwilligers worden vergroot. Met de opbrengst uit verschillende activiteiten gaat het Arie Lemsfonds een bijdrage leveren om deze ondersteuning te realiseren. Het Arie Lemsfonds en Museum of Humanity vinden het leuk om samen aan deze doelstelling te werken en nodigen u dan ook samen uit voor de filmavond op vrijdag 18 oktober.
U wordt ontvangen door oprichter en initiator van het Museum of Humanity, Ruben Timman en wethouder jeugd- en ouderenzorg Songül Mutluer.