ZAANDAM - Op 2 juni 2019 organiseert de Zaanse Schans haar jaarlijkse populaire Kinderboekenmarkt. Het thema 'kinderboekenschrijvers' past precies bij het bakkerijmuseum 'In de Gecroonde Duyvekater'. Want hier blijkt een nieuwe, kleine Zaanse schrijver te wonen, namelijk: bakkertje Jan met zijn vrouw bakker Jetje.

Door: Sanne Wiarda
Beeld: Silvester Zwaneveld

Hoe is bakkertje Jan ontstaan?
Eigenaresse Marissia Koster van het Bakkerijmuseum: "We keken naar het vilten bakkerspoppetje dat we verkopen in het museum. En we dachten: via dit bakkertje kunnen we op een hele leuke manier een stukje geschiedenis laten zien."Bakkertje Jan bakt oud Hollands snoep. Hij kent alle recepten nog. Op dit moment worden de recepten door Silly Productions in animaties uitgevoerd. Voor kinderen is het leuk om te zien, maar voor volwassenen ook."

Wat leuk dat er bakvideo’s van zijn. Hoe worden die gemaakt?
Marissia Koster: "Op de kinderboekenmarkt laten we zien hoe de bakvideo’s worden geanimeerd door cabaretier Silvester Zwaneveld en zijn animatieteam. We hebben de oud Hollandse recepten van bijvoorbeeld gevulde koek en stroopsoldaatjes verzameld. In de video's zie je hoe de lekkernijen worden gemaakt, maar je herkent ook de vroegere bakgereedschappen, dat is erg leuk."

Dus bakker Jan is eigenlijk een moderne vlogger?
Marissia Koster: "Zo zou je het kunnen noemen, haha. De voice overs van de recepten worden ingesproken door schrijfster/uitgeefster Nanda Roep. Als alle lekkernijen verzameld zijn, zal Nanda Roep voor bakker Jan zijn bakboek publiceren. We kunnen niet wachten om dat te presenteren. "Tijdens de kinderboekenmarkt is schrijfster Nanda Roep bij ons aanwezig met haar eigen 8+-serie Plaza Patatta. Ze zal ook vertellen hoe het bakboek straks wordt gemaakt."

Waarom vinden kinderen bakken leuk en wat leren ze van de animaties en filmpjes.
Marissia Koster: "Het is voor kinderen heel leuk om samen te koken en bakken. Soms een oud Hollands-recept nog moeilijk, maar dan kunnen ouders en grootouders helpen. Door de animaties en filmpjes leren kinderen een stukje geschiedenis van de oud Hollandse bakkersgebruiken. Hoe leuk is dat!"

Informatie:
De Zaanse Kinderboekenmarkt
Datum: 2 juni 2019
Locatie: De Zaanse Schans, Bakkerijmuseum 'In de Gecroonde Duyvekater'.