ZAANDAM - Er zijn maar weinig strijkkwartetten die het romantische repertoire op periode-instrumenten uitvoeren. Het Narratio Kwartet doet dat wel, en heeft hele projecten gewijd aan de late strijkkwartetten van Beethoven en die van Brahms.

Uit beide projecten, voor de ware fijnproevers, doen zij nu een greep uit de meest opmerkelijke stukken. Beethoven's Große Fuge werd oorspronkelijk geschreven als finale voor zijn strijkkwartet op. 133 maar zijn uitgever overtuigde Beethoven dat dit monumentale werk een aparte uitgave verdiende. Brahms' Derde Strijkkwartet stamt uit de jaren 70 van de 19de eeuw, een periode waarin hij worstelde met zijn Eerste Symfonie. Het strijkkwartet was voor hem een vrolijk makende afleiding: "nu eens geen tangverlossing, maar een bevalling die geheel vanzelf gaat".

Het Narratio Kwartet bestaat uit Johannes Leertouwer en Franc Polman (viool), Dorothea Vogel (altviool) en Viola de Hoog (cello). Zij zijn, door onderzoek en speelpraktijk, gespecialiseerd in het uitvoeren van muziek vanuit kennis en gevoel voor de ontstaansgeschiedenis.

Za. 24 juni 20.00 uur, Vermaning Zaandam: Narratio Kwartet met Beethoven en Brahms.
Info en reserveringen: www.nieuwehuysconcerten.nl