ZAANDAM/ROTTERDAM - Basisschool Wereldwijs uit Rotterdam en islamitische basisschool De Horizon in Zaandam hebben een knappe prestatie geleverd: hun leerlingen uit groep 7 en 8 wonnen samen maar liefst zes gouden medailles op de internationale VILIPO Olympiade in Litouwen. Dat is een kenniswedstrijd op het gebied van milieu en duurzaamheid. Het Rotterdamse Wereldwijs deed pas voor de eerste keer mee en viel direct goed in de prijzen. “Iedereen was heel blij voor elkaar.”

VILIPO is een internationale kenniswedstrijd voor jonge uitvinders en denkers van 11 tot 19 jaar. Elk jaar komen scholieren uit verschillende landen samen op de Olympiade, om er hun creatieve wetenschaps- en kunstprojecten rondom milieuproblemen en duurzaamheid te presenteren.

De Olympiade was dit jaar van 1 tot 5 mei 2025 in de Litouwse hoofdstad Vilnius. De Horizon heeft al eerder meegedaan aan de Olympiade en won daarbij al meerdere prijzen. Voor Wereldwijs was het pas de allereerste keer – en mocht direct gouden, zilveren én bronzen medailles mee naar huis nemen.

‘Best spannend’

“Ik ben nog nooit ergens heen gegaan alleen om mijn talent te laten zien. Dat vond ik best spannend, maar ook heel leuk!”, vertelt Jaeda Hoesseinbaks (11) van Wereldwijs Basisschool, die een medaille won in de categorie Creatief Schrijven. Ze schreef voor de Olympiade het verhaal Dizzy is Lost, een persoonlijk verhaal vol fantasie. “Ik ben trots op alle kinderen die hebben meegedaan, en vooral ook op mezelf. Iedereen was blij voor elkaar, en dat maakte mij ook heel blij.”

Burhan Efil en Alptekin Mergenci (allebei 12) uit groep 8 van De Horizon deden in Vilnius mee met hun project over het recyclen van koffiedik: Het verkrijgen van organische meststof uit koffieprut. “Eén voor één kwamen de juryleden langs bij ons project. We vonden het leuk om uit te leggen waar ons onderzoek over ging en hadden veel plezier”, vertelt Burhan. En dat deden ze goed, want ze wonnen goud. “Ik ben extra blij omdat ik een gouden medaille gewonnen heb. Maar het mooiste vond ik dat het ook een plek was waar jongeren samen komen om oplossingen te bedenken.”

Concurreren met middelbarescholieren

Aan de Olympiade deden ook veel oudere kinderen tot 19 jaar mee. De basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 moesten het dus opnemen tegen scholieren die al op de middelbare school zitten. Dat maakt het extra knap dat ze zo veel prijzen mee naar huis mochten nemen.

In totaal mochten de scholen 12 prijzen mee naar huis nemen. Basisschool Wereldwijs won bij hun eerste deelname liefst 3 keer goud, 2 keer zilver, 1 keer brons. De Horizon won 3 gouden en 2 zilveren medailles.

Ook speciale prijzen

Binnen de projecten die beloond werden met goud, zijn ook nog eens speciale prijzen uitgereikt voor originaliteit, globale impact en kwaliteit. En ook díé werden binnengehaald: Jaeda (Wereldwijs) won een speciale schrijfprijs in de categorie Creative Writing, Burhan en Alptekin (De Horizon) wonnen een speciale wetenschapsprijs voor hun koffieproject. En dat is bijzonder, want over de uitreiking van de prijs moet de jury het unaniem eens zijn. Dat gebeurt niet altijd - en de speciale prijzen worden dan ook niet elk jaar toegekend.

Bij Wereldwijs wonnen naast Jaeda ook Siraç Öz Mamadou Bah (goud), Kerem Yayil en Zehra Mina Doğancı (zilver) en Mevanur Öztürk (brons). Bij De Horizon wonnen naast Alptekin en Burhan ook Mohammad Ali Osmani (goud), Hüma Atik (zilver) en Esra Yeşil (zilver).

“De leerlingen hebben Nederland op een indrukwekkende manier vertegenwoordigd,” zegt Tuncay Çatak, voorzitter van het college van bestuur van Stichting Interregionaal Onderwijs Zaanstad (SIOZ), waar de scholen onder vallen. “Deze jongeren bewijzen dat talent geen leeftijd kent – en maken nu al een verschil voor de toekomst van onze wereld.”