ZAANDAM - Componist en muzikant Nicolás Jaar deed de afgelopen maanden samen met zijn Shock Forest Group uitgebreid onderzoek naar de monumentale plek waarop cultuurcentrum Het HEM gevestigd is. Het resultaat is een tentoonstelling vol bijzondere Zaanse verhalen. Opdat deze verhalen niet verloren gaan, biedt Het HEM, dat sinds juni 2019 onderdak heeft gevonden in de oude .50 kogelfabriek, alle bewoners van de gemeente Zaanstad gratis toegang tot de tentoonstelling* op 14 december 2019.

Het Hembrugterrein werd eind 19e eeuw in gebruik genomen voor de fabricage van wapens en munitie, na sluiting kwam het terrein jarenlang leeg te staan. In 2014 vestigden nieuwe organisaties zich op het terrein en in juni 2019 volgde Het HEM. Deze ontwikkeling vormde het startpunt van Nicolás Jaars residentie en samen met de Shock Forest Group begon hij aan een onderzoek.

De samengestelde groep van architecten, cartografen, linguïsten, codeerders, geluidmakers, biologen, ontwerpers en ingenieurs dook in gemeentearchieven, voerde verschillende experimenten uit en ging in gesprek met bezoekers, experts en oud-werknemers van Eurometaal. Het HEM, het Hembrugterrein en haar directe omgeving vormden het onderwerp van hun these. De resultaten van dit onderzoek zijn sinds 1 december zichtbaar in de vorm van verschillende (kunst)installaties.

Het HEM, Nicolás Jaar en de Shock Forest Group nodigen alle bewoners in de omgeving uit op 14 december voor een dag vol kunst, muziek en eten.

Programma
12:00 – 00:00 Tentoonstelling open
12:00 Rondleiding door het gebouw
13:00 Gezamenlijke lunch en ruimte voor een gesprek met team Het HEM en de Shock Forest Group
14:00 Muziek

Het Hem is geopend tussen 12:00 en 00:00.

*Met uitzondering van de schietkelders wegens beperkte capaciteit.