ZAANDAM - Deze maand is het dertig jaar terug dat de bekende winkel Wastora in Zaandam afbrandde. De 'Mediamarkt van de vroege dagen', opgericht door de gebroeders Molenaar, zit bij vele Zaankanters nog in het collectieve geheugen. Vanaf maandag 21 augustus zie je bij NH een drieluik over Wastora, een imperium aan de Zaan.

De Molenaars, zakenmannen met voetbalhart


De winkel werd in 1953 opgericht en was tot 1993 niet weg te denken uit het Zaanse winkelbestand. Veel mensen haalden er hun eerste wasmachine, radiotoestel en lp's. De Molenaars waren ook voetbalbestuurders: onder hun leiding sleepte AZ '67 de eerste landstitel binnen. De brand staat bij Zaankanters boven de 50 nog helder op het netvlies.

Oud-bondscoach Van Marwijk werkte bij Wastora


NH blikt in drie afleveringen terug op het ontstaan van de winkel, de band tussen Wastora en AZ en natuurlijk de brand. Met hoofdrolspelers als Klaas Molenaar jr. en Hans de Wolf, maar ook met Bert van Marwijk. Hij werkte in zijn tijd als AZ '67-speler in de winkel van Wastora. "Wastora was toen één van de grootste warenhuizen in elektra van Europa. Dat hebben die Molenaars mooi voor elkaar gekregen", zegt de oud-bondscoach.

De 3 afleveringen zijn van maandag 21 tot en met woensdag 23 augustus om 17.10 uur te bekijken op het tv-kanaal van NH (Ziggo 707, KPN 508). Vervolgens worden ze elk half uur herhaald. Het drieluik is ook terug te vinden op nhnieuws.nl en het YouTube-kanaal van NH.