ZAANDAM - In de Week van de Veiligheid doet de gemeente Zaanstad mee aan de landelijke inleveractie van wapens. Iedereen kan dan de hele week straffeloos zijn wapen inleveren op het politiebureau in Zaandijk. De Week van de Veiligheid vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 17 oktober.

Burgemeester Jan Hamming: "Wapens horen niet thuis in onze samenleving en ook niet in de Zaanse straten. Helaas neemt het wapenbezit in heel Nederland vooral onder de jeugd de laatste jaren toe. Dat vind ik een heel zorgelijke ontwikkeling. Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen van hun gedrag. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. Maar wapens bieden een schijnveiligheid. Samen kunnen we een stapje zetten in het veiliger maken van onze straten. Dus roep ik iedereen op, van jong tot oud: lever je wapen in!"

Messen, slag- en stootwapens
Het inleveren van messen, slag- en stootwapens gebeurt anoniem. Wapens kunnen inwoners inleveren op het politiebureau in Zaandijk. Daar staat een ton, waarin messen, slag –en stootwapens gegooid kunnen worden.

Vuurwapens en munitie
Voor het inleveren van een vuurwapen, munitie of explosieven, moet men een afspraak maken met de politie Dat kan via telefoonnummer 0900 - 8844. De politie komt dan, in burgerkleding, langs om het wapen op te halen. Deze wapens kunnen niet anoniem worden ingeleverd. In principe worden mensen niet vervolgd, omdat u deze wapens thuis had liggen. Wel voert de politie onderzoek uit. Dat doet ze om te bepalen of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. In dat geval kunnen mensen alsnog als verdachte aangemerkt worden.