ZAANDAM - Tijdens het 'Peuterfestival in het oerwoud' in het Zaantheater op zondagmiddag 20 november is de voorstelling 'Thuis' (vanaf 2 jaar) om 15.00 uur te zien. Een vrolijke en luchtige voorstelling voor kinderen vanaf twee jaar over wat een huis een thuis maakt, gemaakt door de van oorsprong Oekraïense theater maker Anastasiia Liubchenko. De voorstelling is geïnspireerd op haar persoonlijk verhaal en na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne nog actueler.


'Thuis' gaat over Ana en haar hondje Djonnik die op zoek zijn naar een huis. Ze komen allerlei dieren tegen en willen graag bij hen wonen. Maar het huis van de giraffe is veel te groot en dat van de pinguïn veel te koud. Op de achtergrond zie je geanimeerde schilderijen die Anastasiia zelf heeft geschilderd en haar man componeerde de muziek.

Persoonlijk verhaal

De voorstelling is geïnspireerd op het verhaal van de moeder van Anastasiia. Zij woonde op de Krim, maar is acht jaar geleden gevlucht toen de Russen dit deel van Oekraïne innamen. Het duurde zes jaar voordat zij een huis in Duitsland kreeg. En ook gaat het over Anastasiia zelf. Zij is twaalf haar jaar geleden naar Nederland verhuisd om te studeren aan de Amsterdamse Theaterschool. Zij ging in Nederland op zoek naar een nieuw thuis.

Oorlog

De voorstelling is gemaakt voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak, maar kreeg hierdoor een actuele lading. Anastasiia vindt het soms mentaal zwaar maar om 'Thuis' te spelen, maar ook heel belangrijk. Anastasiia: "Als mensen aan Oekraïne denken, denken ze nu aan oorlog. Ik wil mensen juist iets moois laten zien."


Thuis

Wat Anastasiia kinderen mee wil geven is dat je je eigen huis kunt creëren. "Het duurde wel vier of vijf jaar voordat ik me hier echt thuis voelde. Ik voelde me thuis toen ik de taal leerde kennen en verstond wat mensen op straat en in de bus tegen elkaar zeiden. Toen ik een man en een kind kreeg in Nederland voelde ik me helemaal thuis," vertelt Anastasiia.

'Thuis' is om 15.00 uur te zien tijdens het 'Peuterfestival in het oerwoud' op zondag 20 november in het Zaantheater. Iedereen met een kaartje voor de voorstelling mag ook naar hartenlust spelen in de speeltuin in de foyer vanaf 13.30 uur. Voor meer informatie en kaarten ga naar www.zaantheater.nl