ZAANDAM - Met een korte fietstocht van houtzaagmolen De Gekroonde Poelenburg op de Zaanse Schans naar meelmolen De Koker in Wormer deden deze zaterdagochtend 11 mei de burgemeester van Wormerland, Peter Tange, algemeen manager van Vereniging De Zaansche Molen, Peter-Jan van Steenbergen en directeur van Stichting Marketing Zaanstreek, Lex Kruijver, de officiële ‘aftrap’ van de nieuwe Molenroute. Deze fietsroute werd door Marketing Zaanstreek in samenwerking met De Zaansche Molen opgezet in het kader van de Nationale Molendagen op 11 en 12 mei 2019.

De nieuwe Molenroute
Met de nieuwe Molenroute ontdek je al fietsend de bijzondere molens in de Zaanstreek en de rijke geschiedenis waarvan zij deel uitmaken. In de Zaanstreek draaiden ooit meer dan duizend molens. Tot ver in de 19e eeuw werd er rijst gepeld, olie geslagen, hout gezaagd, papier geschept en verf gemalen. Vereniging De Zaansche Molen wist 13 industriemolens te redden, die nog steeds op traditionele wijze olie, papier, meel en hout produceren. Vaak unieke molens, die nergens ter wereld meer te vinden zijn. De Molenroute rijgt deze en andere bijzondere molens in Zaanstad, Oostzaan en Wormerland aaneen. De fietsroute is verkrijgbaar in het Molenmuseum in Koog aan de Zaan, in molen De Huisman op de Zaanse Schans en bij de Zaanstore op het Stadhuisplein in Zaandam.

Molendagen? Fietsdagen!
De nieuwe fietsroute, die het hele jaar door kan worden gereden, werd opgezet in het kader van de campagne ‘Molendagen? Fietsdagen!’. Hierbij worden bewoners van de Zaanstreek en omgeving uitgenodigd van de Nationale Molendagen op 11 en 12 mei lekkere fietsdagen te maken. “Er zijn nog teveel mensen in en om de Zaanstreek die niet weten dat er op fietsafstand prachtige, vaak unieke molens staan met een mooi verhaal,” zegt Lex Kruijver, directeur van Marketing Zaanstreek. Vereniging De Zaansche Molen zorgt er voor dat zaterdag 11 mei alle molens draaien voor het publiek en veel molens zijn die dag ook opengesteld. Rond enkele molens is voor die zaterdag een speciaal programma samengesteld. Op Zaans.nl vind je de leukste activiteiten terug samen met onder andere 10 tips voor leuke en lekkere plekken om even af te stappen.